Оптимизация геометрических параметров электродвигателя с постоянными магнитами - Стадник, И.П.; Чабанов, В.В. (Технічна електродинаміка, 2015)
Для многополюсного электродвигателя с возбуждением от постоянных магнитов и гладким статором разработана методика расчёта магнитного поля и вращающего момента с использованием микротоковой модели.
Предложен алгоритм оптимизации геометрических параметров двигателя по максимуму вращающего момента при заданных внешнем диаметре и длине пакета, диаметре провода, величине воздушного зазора, мощности тепловых потерь, максимальном значении индукции в пакете статора, магнитной проницаемости стальных элементов. Для багатополюсного електродвигуна зі збудженням від постійних магнітів і гладким статором розроблено
методику розрахунку магнітного поля і моменту, що обертає, з використанням мікрострумової моделі. Запропонований алгоритм оптимізації геометричних параметрів двигуна по максимуму моменту, що обертає, при
заданих зовнішньому діаметрі і довжині пакету, діаметрі дроту, величині повітряного проміжку, потужності теплових втрат, максимальному значенню індукції в пакеті статора, магнітної проникності сталевих
елементів. The method of calculation of a magnetic field and the torque is developed for the multi-polar electric motor with excitement
from permanent magnets and a smooth stator with use of microcurrent model. The algorithm of optimization of
geometrical parameters of the engine, to the maximum torque is offered, for specified values: external diameter and
stator package length, diameter of a wire, size of an air gap, power of thermal losses, the maximum value of induction
in a package of a stator, magnetic permeability of steel elements.