Витік калію і щільність розподілу за індексом сферичності в популяціях еритроцитів при експозиції в гіпертонічних розчинах хлориду натрію - Алексєєва, Л.І.; Коваленко, С.Є.; Холодний, В.С.; Гордієнко, О.І. (Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України, 2005)
Досліджено вплив часу експозиції еритроцитів людини в гіпертонічних розчинах хлористого натрію (0,4; 0,8; 1,2; 2,0 моль/л) від 30 с до 30 хв на щільність їх розподілу за індексом сферичності в популяції і на витік іонів калію з клітин. Показано, що при експозиції еритроцитів у гіпертонічних середовищах їх стан змінюється в залежності від часу експозиції і ступеня гіпертонічності середовища. Виявлені особливості стану еритроцитів за різних часів експозиції в помірно гіпертонічних середовищах (0,4-0,8 М NaCl) можуть бути пов’язані з модифікацією взаємодії мембранного бішару зі спектриновим цитоматриксом та з латеральним перерозподілом мембранних компонентів у деформованій мембрані. При експозиції клітин у більш гіпертонічних розчинах (1,2-2 М NaCl) витік внутрішньоклітинного калію стає основним чинником, що впливає на розподіл еритроцитів за індексом сферичності при наступному вміщенні їх у ізотонічне середовище. Исследовано влияние времени экспозиции эритроцитов человека в гипертонических растворах хлористого натрия (0,4; 0,8; 1,2; 2,0 моль/л) от 30 с до 30 мин на плотность их распределения по индексу сферичности в популяции и на утечку калия из клеток. Показано, что при экспозиции эритроцитов в гипертонических средах их состояние изменяется в зависимости от времени экспозиции и степени гипертоничности среды. Выявленные особенности состояния эритроцитов при разных временах экспозиции в умеренно гипертонических средах (0,4-0,8 М NaCl) могут быть связаны с модификацией взаимодействия мембранного бислоя со спектриновым цитоматриксом и с латеральным перераспределением мембранных компонентов в деформированной мембране. При экспозиции клеток в более гипертонических растворах (1,2-2 М NaCl) утечка внутриклеточного калия становится основным фактором, влияющим на распределение эритроцитов по индексу сферичности при последующем помещении их в изотоническую среду. The authors studied the effect of human erythrocyte exposure time (from 30 s to 30 min) in sodium chloride hypertonic solution (0.4; 0.8; 1.2; 2.0 mol/l) on its distribution density by sphericity index in population and on potassium outflux of the cells. It was shown, that when exposing erythrocytes in hypertonic medium their state changed depending on exposure time and medium hypertonicity rate. Obtained peculiarities in erythrocyte state at various exposition terms in moderately hypertonic media (0.4-0.8 M NaCl) might be associated with spectrine cytomatrix and lateral re-distribution on membrane components in deformed membrane. In the case of cells’ exposition in more hypertonic solutions (1.2-2 M NaCl) the outflux of intracellular potassium became the main factor, affecting the erythrocyte distribution by sphericity index during their following placing into isotonic medium.