Вклад апоптоза в патогенез ревматоидного артрита. Возможные пути управления процессом - Гольцев, А.Н.; Останкова, Л.В.; Рассоха, И.В. (Проблемы криобиологии и криомедицины, 2002)
Рассматривается проблема поиска путей адекватного лечения ревматоидного артрита (РА). Очевидно, что реализация путей оптимизации лечения данной патологии невозможна без расшифровки фундальных механизмов инициации и поддержания РА. Предлагается возможность применения продуктов эмбриофетоплацентарного комплекса (ПЭФПК) как модуляторов состояния иммунореактивности при РА и, в частности, управления процессами апоптоза. Розглядається проблема пошуку шляхів адекватного лікування ревматоїдного артриту. Очевидно, що реалізація шляхів оптимізації лікування даної патології неможлива без розшифрування фундальних механізмів ініціації і підтримки РА. Пропонується можливість застосування продуктів ембріофетоплацентарного комплексу як модуляторів стану імунореактивності при РА і, зокрема, управління процесами апоптозу. The problem of search for the adequate treatment ways of rheumatoid arthritis (RA) is considered. Obviously, realisation of the optimisation ways for this pathology treatment is impossible without the decoding of fundamental mechanisms for the RA initiation and maintenance. The possibility to use the products of embryo fetoplacental complex (PEFPC) as the modulators of immune reactivity state during RA, and particularly, to control the apoptosis processes is proposed.