Вплив діпірідамолу, осмолярності та сульфгідрильних реагентів на транспорт аніонів сульфату в еритроцитах людини - Писаренко, Н.А.; Бондаренко, В.А.; Рамазанов, В.В.; Коба, Л.В. (Проблемы криобиологии и криомедицины, 2006)
Досліджували особливості транспорту аніонів сульфату білком смуги 3 мембран еритроцитів людини в умовах підвищеної осмолярності середовища, модифікації SH-груп білків цитоскелета і мембрани, а також в умовах присутності у середовищі інкубації діпірідамолу. Виявлено, що вплив діпірідамолу на транспорт аніонів сульфату білком смуги 3 мембран нативних і модифікованих еритроцитів залежить від його концентрації у середовищі інкубації. При цьому найбільш значне зниження транспорту аніонів спостерігається в діапазоні концентрацій діпірідамолу від 0 до 10 мкМ. Перенос сульфат аніонів у гіпертонічному середовищі білком смуги 3 як у нативних, так і модифікованих еритроцитах значно зменшується порівняно з ізотонічними умовами. Обробка еритроцитів йодоацетамідом, парахломеркурійбензоатом та їх комбінацією суттєво підвищує транспорт сульфату в клітину, причому найбільший ступінь впливу модифікаторів у цих умовах спостерігається при їх комбінації. Исследовали особенности транспорта анионов сульфата белком полосы 3 мембран эритроцитов человека в условиях повышенной осмолярности среды, модификации SH-групп цитоскелета и мембраны, а также в условиях присутствия в среде инкубации дипиридамола. Установлено, что влияние дипиридамола на транспорт анионов сульфата белком полосы 3 мембраны нативных и модифицированных эритроцитов зависит от его концентрации в среде инкубации. При этом наиболее значительное снижение транспорта анионов наблюдается в диапазоне концентраций дипиридамола от 0 до 10 мкМ. Перенос сульфат анионов в гипертонической среде белком полосы 3 как в нативных, так и модифицированных эритроцитах значительно уменьшается в сравнении с изотоническими условиями. Обработка эритроцитов йодоацетамидом, парахлормеркурийбензоатом и их комбинацией существенно увеличивает транспорт сульфата в клетку, причем наибольшая степень влияния модификаторов в этих условиях наблюдается при их комбинации. The peculiarities of sulphate anion transport by band 3 protein of human erythrocyte membranes under conditions of increased medium osmolarity, modification of cytoskeletal and membrane SH-groups, as well as at dipyridamol presence in incubation medium have been studied. Dipyridamol effect on sulphate anion transport by band 3 protein of native and modified erythrocyte membrane was established to depend on its concentration in the incubation medium. At the same time the most significant reduction of anion transport is observed within the range of dipyridamol concentration from 0 to 10 μM. Anion sulphate transport in hypertonic medium by band 3 protein both in native and modified erythrocytes considerably decreases if to compare with isotonic conditions. Erythrocyte treatment with iodoacetamide, p-chloromercuriobenzoic acid and their combination significantly augments sulphate transport into a cell, moreover under these conditions the highest effect of modifiers is observed during their combination.