Дослідження морфофункціональної збереженості тромбоцитів на етапах кріоконсервування - Компанієць, А.М.; Книш, О.В.; Гуріна, Т.М.; Богданчикова, О.А.; Овсянніков, С.Є.; Погребняк, М.Л. (Проблемы криобиологии и криомедицины, 2006)
Вивчено вплив кріопротекторів диметилсульфоксиду (ДМСО), диметилацетаміду (ДМАЦ), 1,2-пропандіолу (1,2-ПД), їх комбінацій і двох програм заморожування на морфофункціональні властивості тромбоцитів донорської крові людини на етапах кріоконсервування. Показано, що найвищі показники збереженості тромбоцитів отримані при їх кріоконсервуванні з ДМСО та комбінацією кріопротекторів 1,2-ПД і ДМАЦ у кінцевій концентрації 0,7 М при заморожуванні за програмою зі зняттям переохолодження. Отримані результати свідчать про необхідність розробки багатокомпонентних кріозахисних середовищ для кріоконсервування тромбоцитів і перспективність дослідження спеціальних програм заморожування з контрольованою швидкістю проходження температурного інтервалу кристалізації. Исследовано влияние криопротекторов диметилсульфоксида (ДМСО), диметилацетамида (ДМАЦ), 1,2-пропандиола (1,2-ПД), их комбинаций и двух программ замораживания на морфофункциональные свойства тромбоцитов донорской крови человека на этапах криоконсервирования. Показано, что наиболее высокие показатели сохранности тромбоцитов получены при их криоконсервировании с ДМСО и комбинацией криопротекторов 1,2-ПД и ДМАЦ в конечной концентрации 0,7 М при замораживании по программе со снятием переохлаждения. Полученные результаты свидетельствуют о необходимости разработки многокомпонентных криозащитных сред для криоконсервирования тромбоцитов и перспективности исследования специальных программ замораживания с контролируемой скоростью прохождения температурного интервала кристаллизации. There were studied the effects of dimethyl sulfoxide (DMSO), dimethyl acetamide (DMAC), 1,2-propane diol (1,2-PD), their combination and two freezing programs on morphofunctional properties of human donor blood platelets at cryopreservation stages. The highest indices of platelet integrity were shown to be obtained at their cryopreservation with DMSO and when combining 1,2-PD with DMAC in 0.7 M final concentration during freezing according to the program with overcooling elimination. The results obtained testify to the necessity in elaborating the polycomponent cryoprotective media for platelet cryopreservation and perspectiveness in investigating special freezing programs with a controlled rate of passing through temperature interval of crystallisation.