Апоптоз клеток моноцитарно-фагоцитарной системы и механизмы его регуляции - Гольцев, А.Н.; Ямпольская, Е.Е. (Проблемы криобиологии и криомедицины, 2006)
Установлено, что в поддержании клеточного и тканевого гомеостаза значительное место принадлежит апоптозу. Данные о чувствительности клеток моноцитарно-фагоцитарной системы к индукции апоптоза противоречивы, поэтому необходимо рассмотреть, каким образом и в какой степени в них реализуется механизм программы апоптоза и какие факторы оказывают влияние на процессы апоптоза в клетках данной системы. В настоящее время актуален поиск путей и способов, с помощью которых можно управлять процессами апоптоза, а также коррегировать баланс содержания про- и антиапоптотических молекул. Наиболее перспективными препаратами, обладающими такой способностью, являются продукты эмбриофетоплацентарного комплекса, поскольку они “гармонизируют” механизмы межклеточных взаимодействий в структурах нейроиммуноэндокринного блока, отвечающих за поддержание “бодигомеостаза” в организме реципиента. Встановлено, що у підтримці клітинного і тканинного гомеостазу значне місце належить апоптозу. Дані про чутливість клітин моноцитарно-фагоцитарної системи до індукції апоптозу суперечливі, тому важливо розглянути, яким чином і в якій мірі в них реалізується механізм програми апоптозу та які фактори впливають на ці процеси в клітинах даної системи. На теперішній час є актуальним пошук шляхів і способів, за допомогою яких можна керувати процесами апоптозу, а також корегувати баланс вмісту про- та антиапоптотичних молекул. Найбільш перспективними препаратами, які мають таку здатність, є продукти ембріофетоплацентарного комплексу, оскільки вони “гармонізують” механізми міжклітинних взаємодій у структурах нейроімуноендокринного блока, що відповідають за підтримку бодігомеостазу в організмі реципієнта. Apoptosis was established to play a significant role in maintaining cell and tissue homeostasis. Data on cell sensitivity of monocyte-phagocyte system to apoptosis induction are contradictory, therefore of interest is to reveal the way of realising in them the mechanism of apoptotic program and factors affecting apoptotic process in cells of this system. Nowadays there has been actual the search for new ways using which we could control apoptotic processes, as well as correct the balance of pro- and anti-apoptotic molecule content. The most perspective products with such an ability are those of embryofetoplacental complex since they harmonise the mechanisms of interactions between cells in structures of neuroimmunoendocrine block, responsible for maintaining bodyhomeostasis in a recipient’s organism.