Вплив залишкових напружень на граничну рівновагу трубопроводу з внутрішньою тріщиною довільної конфігурації - Дзюбик, А.Р.; Николишин, Т.М.; Пороховський, Ю.В. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2016)
На основі рівнянь теорії оболонок типу Тимошенка та аналога dс-моделі задачу про
напружений стан і граничну рівновагу трубопроводу з внутрішньою поздовжньою
тріщиною довільної конфігурації, яка знаходиться в полі залишкових напружень,
зведено до системи нелінійних сингулярних інтегральних рівнянь. Запропоновано
алгоритм її числового розв’язування. Вивчено вплив ортотропії, навантаження та
геометричних параметрів на розкриття тріщини. На основании уравнений теории оболочек типа Тимошенко и аналога dс-модели задачу о напряженном состоянии и предельном равновесии трубопровода с внутренней продольной трещиной произвольной конфигурации, находящейся в поле остаточных
напряжений, сведено к системе нелинейных сингулярных интегральных уравнений. Предложен алгоритм ее численного решения. Изучено влияние ортотропии, нагрузки и геометрических параметров на раскрытие трещины. Based on the equations of the theory of Timoshenko-type shells and analogue
of dс-model, the problem on the stressed state and limit equilibrium of a pipeline with an internal
longitudinal crack of arbitrary configuration in the field of residual stresses is reduced to a
system of nonlinear singular integral equations. An algorithm of numerical solution is proposed.
The influence of orthotropy, loading and geometric parameters on the crack opening is analyzed.