Зносотривкість титанового сплаву ВТ22 після азотування, суміщеного з термічною обробкою - Погрелюк, І.М.; Кіндрачук, М.В.; Лаврись, С.М. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2016)
Вивчено вплив режимів азотування, які суміщені зі штатною термічною обробкою,
на зносотривкість титанового сплаву ВТ22. Встановлено, що насичення азотом за
температури 750°С впродовж 3 h на другому ступені штатної термічної обробки
сплаву призводить до зменшення твердості та підвищення якості поверхневого зміцненого шару, що забезпечує вищі триботехнічні характеристики в парі з бронзою
БрАЖН 10-4-4 порівняно з насиченням за 820°С, 1 h + 750°С, 3 h на першому та
другому ступенях штатної термічної обробки. Изучено влияние режимов азотирования, совмещенных со штатной термической обработкой, на износостойкость титанового сплава ВТ22. Установлено, что насыщение азотом при температуре 750°С в течение 3 h на второй ступени штатной термической обработки сплава приводит к уменьшению твердости и повышению качества поверхностного упрочненного слоя, обеспечивая более высокие триботехнические характеристики в паре с бронзой БрАЖН 10-4-4, в сравнении с насыщением при 820°С, 1 h + 750°С,
3 h на первом и втором ступенях штатной термической обработки. The influence of nitriding modes combined with the standard heat treatment
on wear resistance of ВТ22 titanium alloy was studied. It was determined that nitrogen saturation
at a temperature of 750°C for 3 h in the second stage of standard heat treatment of the alloy
leads to a decrease of hardness and surface quality of the hardened layer, providing the higher
tribotechnical characteristics in the friction pair with БрАЖН 10-4-4 bronze than the saturation
at 820°C, 1 h + 750°C, 3 h in the first and second stages of the standard heat treatment.