Особливості радіаційної крихкості сталей ЕІ-852 та ЕП-450, опромінених до доз 10…100 dpa - Пархоменко, О.О.; Воєводін, В.М.; Брик, В.В.; Купріянова, Ю.Е.; Лаптєв, І.М.; Ожигов, Л.С.; Савченко, В.І. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2016)
Методом імітації впливу реакторного опромінення за допомогою прискорювачів заряджених частинок досліджено механізми радіаційної крихкості та мікроструктуру
деформованих нержавних сталей: феритно-мартенситної ЕП-450 та феритної ЕІ-852,
опромінених до доз 10…100 dpa. Встановлено особливості розвитку в них процесів
пластичної нестабільності та зародження тріщин. Порівняно отримані результати з
одержаними для аустенітної сталі, опроміненої та деформованої у подібних умовах. С помощью методов имитации влияния реакторного облучения с использованием ускорителя заряженных частиц исследованы механизмы радиационной хрупкости, а также микроструктура деформированных нержавеющих сталей: ферритно-мартенситной EП-450 и ферритной ЕИ-852, облученных до доз 10…100 dpа. Определены особенности развития в них процессов пластической нестабильности и зарождения трещин.
Сравнены результаты исследования с полученными для аустенитной стали, облученной и
деформированной в подобных условиях. The mechanisms of radiation brittleness and deformed stainless steels microstructure:
ferritic-martensitic steel ЕП-450 and ferritic steel EI-852, irradiated to doses of
10…100 dpa displacements per atom using the method of simulating the effect of reactor irradiation
with application of charged particles accelerator were investigated. Specific features of
the processes of plastic instability and cracks initiation in deformed irradiated steels were estimated.
The results of investigation of austenitic and irradiated steels and of deformed steel under
similar conditions were compared.