Розрахунок деформованого стану стільникових труб у неоднорідному ґрунті - Стащук, М.Г.; Дорош, М.І. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2010)
За допомогою рядів Фур’є запропоновано спосіб оцінки деформованого стану стільникової підземної труби з урахуванням змінності коефіцієнта реакції оточувального ґрунту. В результаті у рекурентній формі записані коефіцієнти рядів Фур’є для усереднених компонент вектора переміщень стільникової конструкції. На цій основі розраховано радіальне переміщення полімерної труби уздовж її обода. С помощью рядов Фурье предложен способ оценки деформированного состояния сотовой подземной трубы с учетом изменяемости коэффициента реакции окружающей почвы. В рекуррентной форме записаны коэффициенты рядов Фурье для усредненных компонент вектора перемещений сотовой конструкции. На этой основе рассчитано радиальное перемещение полимерной трубы вдоль ее обода. By means of Fourier series the method for estimation of the deformed state of a cellular underground pipe with account of the change of the surrounding soil reaction coefficient is proposed. As a result the Fourier series coefficients are written in a recurrent form for an averaged component of a vector of motion of a cellular structure. On this basis the radial motion of a polymeric pipe along its contour is calculated.