Деформування та руйнування матеріалів в околі сфероїдальних включень - Силованюк, В.П.; Юхим, Р.Я.; Горбач, П.В. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2010)
Запропонована модель деформування і руйнування пружно-пластичного тіла з пружним сфероїдальним включенням. Задача зведена до розв’язування інтегро-диференціального рівняння. Методом механічних квадратур отримано його числовий розв’язок. На основі деформаційного критерію зародження тріщини в околі включення встановлені основні параметри, які впливають на локальне руйнування. Результати досліджень подано у вигляді графічних залежностей. Предложена модель деформирования и разрушения упругопластического тела с упругим сфероидальным включением. Задача сведена к решению интегро-дифференциального уравнения. Методом механических квадратур получено численное решение этого уравнения. На основании деформационного критерия зарождения трещины в окрестности включения установлены основные параметры, влияющие на локальное разрушение. Рассчитано прочность тел со сфероидальными и эллиптическими включениями. Результаты представлены в виде графических зависимостей. The model of deformation and fracture of an elastic-plastic body with an elastic spheroidal inclusion is proposed. The problem is reduced to the solution of integraldifferential equation. The numeral solution of the equation is obtained by the mechanical quadrature. Using the deformation criterion of crack initiation at the inclusion, the main parameters that have an influence on local fracture were found. The strength of bodies with elliptic inclusions was calculated. Results are presented as graphs.