Вплив оксинітрування на зносотривкість титанового сплаву ВТ14 - Погрелюк, І.Н.; Ткачук, О.В.; Самборський, А.В. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2010)
Досліджено зносотривкість титанового сплаву ВТ14 після оксинітрування, реалізованого модифікуванням нестехіометричного нітриду титану киснем. Показано, що оксидний складник в оксинітридному покриві поліпшує зносотривкість сплаву у парі тертя з бронзою БрАЖ9-4л. Встановлено, що інтенсивність зношування трибопари титановий сплав ВТ14 із оксинітридним покривом–сталь У8 на один порядок нижча, ніж трибопари титановий сплав ВТ14 із оксинітридним покривом – бронза БрАЖ9-4л. Виявлено, що триботехнічна поведінка першої трибопари після заміни мастила АМГ-10 на И-40А поліпшується. Исследована износостойкость титанового сплава ВТ14 после оксинитрирования, реализованного модифицированием нестехиометрического нитрида титана кислородом. Показано, что оксидная составляющая в оксинитридном покрытии улучшает износостойкость сплава в паре трения с бронзой БрАЖ9-4л. Установлено, что интенсивность изнашивания трибопары титановый сплав ВТ14 с оксинитридным покрытием–сталь У8 на один порядок ниже, нежели с бронзой БрАЖ9-4л. Триботехническое поведение первой трибопары после замены масла АМГ-10 на И-40А улучшается. Wear resistance of BT14 titanium alloy after oxynitriding realized by modification of nonstoichiometric titanium nitride with oxygen is investigated. It is shown that the oxide component in oxynitride coating improves the alloy wear resistance in the friction pair with the БрАЖ9-4л bronze. The wear intensity of tribounit BT14 titanium alloy with oxynitride coating–У8 steel is by one order lower than the wear intensity of tribounit BT14 titanium alloy with oxynitride coating–БрАЖ9-4л bronze. Tribological behaviour of the first tribounit after replacement of AMГ-10 oil by И-40A improves.