Зносотривкість евтектичних покривів системи Fe–Mn–C–B, легованих Si, Ni і Cr - Пашечко, М.І. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2010)
Проаналізовано зносотривкість, будову і склад евтектичних покривів системи Fe–Mn–C–B, легованих Si, Ni та Cr, одержаних на сталі 45 методом електродугового і плазмового наплавлення із використанням евтектичних порошкових дротів. Під час зношування евтектичних покривів відбуваються інтенсивні дифузійні процеси, які призводять до сегрегації і, відповідно, зростання на поверхні тертя вмісту С, В та Si. Бор і кремній утворюють на фактичних плямах контакту нестехіометричні оксиди. Вуглець перебуває у вільному стані. Внаслідок цього зменшується коефіцієнт тертя, а отже, підвищується зносотривкість евтектичних стoпів. Проанализированы износостойкость, строение и состав эвтектических покрытий системы Fe–Mn–C–B, легированных Si, Ni и Cr и полученных на стали 45 методом электродуговой и плазменной наплавки с использованием эвтектических порошковых проволок. При изнашивании эвтектических покрытий наблюдаются интенсивные диффузионные процессы, которые приводят к сегрегации и увеличению на поверхности трения содержания С, В и Si. Бор и кремний образуют на фактических пятнах контакта нестехиометрические оксиды. Углерод находится в свободном состоянии, что приводит к уменьшению коэффициента трения, а следовательно, к повышению износостойкости эвтектических сплавов. Wear resistance, structure and composition of eutectic Fe–Mn–C–B coatings, alloyed with Si, Ni, and Cr on steel 45 by the method of plasma and electric arc welding with the use of eutectic powder wires are analyzed. Under eutectic coatings wear the intensive diffusion processes,which cause segregation and increase of the content of C,B, and Si on the surface, are observed. B and Si form non-stochiometric oxides on the real contact spots. Carbon is in the free state, thus giving a lower friction coefficient and accordingly a higher wearresistance of eutectic alloys.