Кінетичні особливості азотування (α+β)-титанових сплавів - Матичак, Я.С.; Погрелю, І.М.; Федірко, В.М. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2010)
Аналітично та експериментально виявлено кінетичні особливості азотування (α+β)титанових сплавів, зумовлені їх фазово-структурним станом і поверхневими явищами. Оцінено вплив температурно-часових параметрів обробки на глибину азотованого шару. Встановлено, що зі збільшенням вмісту β-фази в сплавах насиченість поверхневої зони азотом зменшується. Це зумовлено меншою його розчинністю в β-фазі, ніж у α-фазі, інтенсивнішою дифузією в глибину зразка та формуванням глибшої зміцненої зони. Аналитически и экспериментально выявлены кинетические особенности азотирования (α+β)-титановых сплавов, обусловленные их фазово-структурным состоянием и поверхностными явлениями. Оценено влияние температурно-временных параметров обработки на глубину азотированного слоя. Установлено, что с увеличением количества β-фазы в сплавах насыщенность поверхностной зоны азотом уменьшается. Это обусловлено меньшей его растворимостью в β-фазе, нежели в α-фазе, более интенсивной его диффузией в глубь образца и формированием более глубокой упрочненной зоны. The kinetic peculiarities of nitriding of (α+β)-titanium alloys caused by their phase-structural state and surface phenomena have been analytically and experimentally investigated. The estimation of the influence of temperature and time parameters of treatment on the depth of the nitrided layer has been evaluated. It is established that with the increase of βphase quantity in alloys the saturation of surface area with nitrogen decreases. It is caused by its less solubility in β-phase compared to α-phase, and also its more intensive diffusion in the specimen depth and formation of a deeper strengthened area.