Деградація властивостей металу зварного з’єднання експлуатованого магістрального газопроводу - Цирульник, О.Т.; Волошин, В.А.; Петрина, Д.Ю.; Греділь, М.І.; Звірко, О.І. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2010)
Досліджено механічні та електрохімічні властивості окремих зон зварного з’єднання трубної сталі 17Г1С. Встановлено, що тривала експлуатація спричиняє зниження пластичності та ударної в’язкості, особливо металу зони термічного впливу. Для експлуатованого матеріалу спостерігається загальна закономірність зміщення потенціалу всіх зон зварного з’єднання у від’ємний бік, найменше – для основного металу. Зі збільшенням тривалості експлуатації магістральних трубопроводів на металі шва може локалізуватись корозія. Исследованы механические и электрохимические свойства отдельных зон сварного соединения трубной стали 17Г1С. Установлено, что длительная эксплуатация вызывает снижение пластичности и ударной вязкости, особенно металла зоны термического влияния. Для эксплуатируемого материала наблюдается общая закономерность смещения потенциала всех зон сварного соединения в отрицательную сторону, менее всего – для основного металла. С увеличением длительности эксплуатации магистральных трубопроводов на металле шва может локализироваться коррозия. The mechanical and electrochemical properties of certain zones of welding joint of 17Г1С pipe steel were investigated. It was established that long-term service causes a decrease of plasticity and impact toughness, especially of the heat affected zone metal. Material after service revealed a general regularity of the potential shift to the negative direction for all zones of welding joint, least of all, for a base metal. Сorrosion can be localized on the weld metal with the increase of the main pipes service time.