Вплив зернистості алмазного порошку на теплопровідність алмазовмісних композитів - Бєляєв, А.С.; Чернобай, В.С.; Подоба, Я.О.; Сирота, Ю.В. (Породоразрушающий и металлообрабатывающий инструмент – техника и технология его изготовления и применения, 2015)
Досліджено вплив контактної теплопровідності та зернистості алмазного порошку на ефективну теплопровідність алмазовмісних композитів з двокомпонентною металевою зв ’язкою на основі нікелю. Отримані дослідні дані задовільно узгоджуються з даними літературних джерел та теоретичним оцінюванням Хассельмана - Джонсона для ефективної теплопровідності композиту з недосконалим контактом фаз. Результати дослідження свідчать про значний вплив розміру кристалів алмазу на ефективну теплопровідність алмазовмісних композитів у діапазоні 1 - 400 мкм і їх можливо використовувати при прогнозуванні теплопровідності цих композитів. Исследовано влияние контактной теплопроводности и зернистости алмазного порошка на эффективную теплопроводность алмазосодержащих композитов с двухкомпонентной металлической связкой на основе никеля. Полученные опытные данные удовлетворительно согласуются с данными литературных источников и теоретической оценкой Хассельмана — Джонсона для эффективной теплопроводности композита с несовершенным контактом фаз. Результаты исследования свидетельствуют о существенном влиянии размера кристаллов алмаза на эффективную теплопроводность алмазосодержащих композитов в диапазоне 1 — 400 мкм и их можно использовать при прогнозировании теплопроводности этих композитов. An effect of the contact thermal conductivity and diamond powder size on the effective thermal conductivity of diamond composite with two-component, nickel-based binder. The obtained experimental data agree satisfactory with the literature data and Hasselman-Johnson theoretical assessment for the effective thermal conductivity of composite with imperfect interface. The results indicate a significant size effect of diamond crystals on the effective thermal conductivity of diamond composite in the range from 1 to 400 microns and can be used in predicting the thermal conductivity of diamond composite.