Одержання надтвердих композитів з однорідною структурою при спіканні в умовах високого тиску порошків cBN, вкритих титаном - Беженар, М.П.; Коновал, С.М.; Гарбуз, Т.О.; Весна, В.Т.; Ткач, В.М.; Романенко, Я.М. (Породоразрушающий и металлообрабатывающий инструмент – техника и технология его изготовления и применения, 2015)
Одержано надтвердий матеріал PCBN з однорідною структурою шляхом спікання за високого тиску порошків cBN, попередньо покритих титаном. Особливості структури - відсутність контактів між зернами cBN, у складі зв ’язки - субмікронні та нанорозмірні TiN і ТіВ₂. Твердість композиту - ЗО ГПа, електропровідність - 50 Ом⁻¹м⁻¹. Випробування в лезовому інструменті за режимів тонкого точіння показали кращу на 30% зносостійкість, ніж відомих матеріалів, одержані в системі cBN-Al киборит 1 і киборит 2. Получен сверхтвердый PCBN материал с однородной структурой путем спекания при высоком давлении порошков cBN, предварительно покрытых титаном. Особенность структуры - отсутствие контактов между зернами cBN, в составе связки - субмикронные и наноразмерные TiN и TiB₂. Твердость композита — 30 ЕПа, электропроводность — 50 Ом⁻¹-м⁻¹. Испытания лезвийного инструмента в режиме тонкого точения показали лучшую на 30% износостойкость, чем известных материалов, полученных в системе cBN—Al киборит 1 и киборит 2. PCBN superhard material was obtained with a homogeneous structure by sintering at high pressure powders cBN, pre-coated titanium. Feature structures - the lack of contact between the grains of cBN, bundle includes submicron and nanoscale TiN and TiB₂. The hardness of the composite is of 30 GPa, the electrical conductivity is of 50 Оm⁻¹ m⁻¹. Tests in edge cutting tool for fine turning modes showed 30% better wear resistance than known materials obtained in the system cBN—Al kiborit 1 and kiborit 2.