Эрозионные процессы в плазмохимических реакторах совмещенного типа - Холявченко, Л.Т.; Демченко, С.В.; Назаров, А.Е. (Геотехнічна механіка, 2014)
Рассмотрены процессы в плазмохимических реакторах совмещенного типа,
влияющие на эрозионный износ электродов, изготовленных из рядового электродного графита марки ЭГ - 0. Определена скорость эрозионного износа анода из графита, находящегося
в электрических и магнитных полях регулируемой величины.
Установлено влияние скорости вращения катодного пятна на весовую скорость эрозии
электродов в различных окислительных средах. Выявлено влияние окислительной среды в
реакционной камере (воздушная, углеродсодержащая) на весовую скорость эрозионного износа графитовых электродов.
Представлены зависимости весовой скорости эрозионного износа электродов от тока дугового разряда и скорости его вращения, находящейся в прямой зависимости от индукции
магнитного поля соленоида. Розглянуто процеси в плазмохімічних реакторах сумісного типу, що вплива-
ють на ерозійний знос електродів, виготовлених з рядового електродного графіту марки
ЕГ - 0. Визначена швидкість ерозійного зносу анода з графіту, що знаходиться в електричних
і магнітних полях регульованою величини.
Встановлено вплив швидкості обертання катодної плями на вагову швидкість ерозії електродів в різних окисних середовищах. Встановлено вплив окислювального середовища в реакційній камері (повітряна, вуглецевмісна) на вагову швидкість ерозійного зносу графітових
електродів.
Представлені залежності вагової швидкості ерозійного зносу електродів від струму дугового розряду і швидкості його обертання, що знаходиться в прямій залежності від індукції
магнітного поля соленоїда. The article describes processes which occur in combined plasmachemical reactors
and which affect erosive wear of electrodes made of ordinary electrode graphite, grade EG – 0. Rate
of such graphite anode erosive wear in electric and magnetic fields with controllable value is specified.

It is stated that rate of cathode spot rotation has an effect on the mass flow rate of electrode erosion
in different oxidizing medium, and an oxidizing medium in the reaction chamber (air, carboncontaining)
has an effect on the mass flow rate of graphite electrode erosion.
It is specified that dependences exist between mass flow rate of electrode erosion, arc current
and rate of the electrode rotation, and direct dependence exists between the rate of electrode rotation
and magnetic field of solenoid.