Розробка технології гірничотехнічної рекультивації обводнених залишкових вироблених просторів кар’єрів - Ложніков, О.В.; Романченко, Ю.В. (Геотехнічна механіка, 2014)
Стрімке зростання технічного прогресу за останні десятиліття вдвічі збільшило попит на природні ресурси і пошук нових джерел енергії в світі. В свою чергу, це призвело до підвищення потреб в розробці та видобуванні корисних копалин з надр, що спричиняє
істотний негативний вплив на навколишнє середовище та екологічний стан гірничодобувних
регіонів.
У цьому зв’язку необхідна розробка нових технологічних рішень в області рекультивації
земель, порушених відкритою розробкою родовищ. Оскільки найбільшим за площею техногенним об’єктом кар’єру, який практично не підлягає рекультивації, є залишковий вироблений простір, дослідницькі роботи доцільно виконувати в напрямку його зменшення. Основними показниками підвищення якості відновлення порушених земель доцільно вважати
площі, додатково відновлені для потреб сільськогосподарського використання та промислово-цивільного будівництва. В связи со стремительным ростом технического прогресса за последние де-
сятилетия в мире вдвое увеличился спрос на природные ресурсы и поиск новых источников
энергии. В свою очередь, это привело к повышению потребности в разработке и добыче полезных ископаемых из недр, что оказывает существенное негативнее влияние на окружающую среду и экологическое состояние горнодобывающих регионов.
В этой связи необходима разработка новых технологических решений в области рекультивации земель, нарушенных открытой разработкой месторождений. Поскольку самым
большим по площади техногенным объектом карьера, который практически не подвергается
рекультивации, является остаточное выработанное пространство, исследовательские работы
целесообразно выполнять в направлении его уменьшения. Основными показателями повышения качества восстановления нарушенных земель выступают площади, дополнительно
восстановленные для нужд сельскохозяйственного использования и промышленно-
гражданского строительства. Rapid growth of man-caused progress in the world during the last decades brings to
increased demand on natural resources and sources of energy. It leads to increase of mining operations
that influenced on environment and ecological situation in the mining regions.
Thereupon, it is necessary to find new technological solutions on reclamation of the damaged
lands. Since the biggest man-caused object in any quarry that is not subject to reclamation is residual
space, the research works should be focused on decrease area of the residual space. The main criterion
of the improved reclamation quality is the land which are additionally renewed for the needs
of agriculture and civil and industrial engineering.