Кріоконсервовані мультипотентні мезенхімальні стромальні клітини у відновленні фертильності тварин із хронічним запаленням яєчників - Волкова, Н.О.; Юхта, М.С.; Степанюк, Л.В.; Чернишенко, Л.Г. (Проблемы криобиологии и криомедицины, 2016)
У роботі досліджено вплив кріоконсервованих мультипотентних мезенхімальних стромальних клітин кісткового
мозку за умов внутрішньовенного введення окремо та у комбінації з «Тималіном» (комплекс імунорегуляторних пептидів із
тимуса великої рогатої худоби) на фертильність мишей із хронічним запаленням яєчників. За контроль брали тварин, яким
вводили фізіологічний розчин. Встановлено, що внутрішньовенне введення кріоконсервованих мультипотентних
мезенхімальних стромальних клітин окремо та у комбінації з «Тималіном» мишам із хронічним запаленням яєчників на 21-шу
добу сприяло збільшенню відносної кількості запліднених яйцеклітин під час суперовуляції (на 38 та 33% відповідно), частоти
настання вагітності у природному естральному циклі (на 20 та 23% відповідно) та середньої величини послідів (на 98 та
83% відповідно) порівняно з показниками контрольних тварин. Застосування «Тималіну» окремо значуще не впливало на
показники. Різниця маси тіла мишенят у дослідній та контрольній групах відмічалася лише на раніх строках спостереження,
а на 15-ту добу вона нівелювалася. В работе исследовано влияние криоконсервированных мультипотентных мезенхимальных стромальных
клеток костного мозга при внутривенном введении отдельно и в комбинации с «Тималином» (комплекс иммунорегуляторных
пептидов из тимуса крупного рогатого скота) на фертильность мышей с хроническим воспалением яичников. За контроль
брали животных, которым вводили физиологический раствор. Установлено, что введение криоконсервированных
мультипотентных мезенхимальных стромальных клеток костного мозга отдельно и в комбинции с «Тималином» мышам с
хроническим воспалением яичников на 21-е сутки способствовало увеличению относительного количества
оплодотворенных яйцеклеток при суперовуляции (на 38 и 33% соответственно), частоты наступления беременности в
естественном эстральном цикле (на 20 и 23% соответственно) и средней величины пометов (на 98 и 83% соответственно)
по сравнению с показателями контрольных животных. Применение «Тималина» отдельно значимо не влияло на
исследованные показатели. Разница массы тела мышат в экспериментальной и контрольной группах отмечалась только
на ранних сроках наблюдения, а на 15-е сутки наблюдения она нивелировалась. The paper describes the influence of multipotent cryopreserved mesenchymal stromal bone marrow cells under
conditions of intravenous administration alone and in combination with ‘Thymalinum’ (immune regulatory peptide complex from cattle
thymus) on the fertility of mice with chronic inflammation of ovaries. The animals injected with a physiological saline were assumed
as the control. To the day 21 following intravenous injection of cryopreserved multipotent mesenchymal stromal cells alone and in
combination with ‘Thymalinum’ to the mice with chronic inflammation of ovaries an increase in a relative number of fertilized ova during
superovulation (38 and 33%, respectively) was found, as well as in a pregnancy rate in natural estrous cycle (20 and 23%
respectively) and the average litter number (98 and 83%, respectively) compared to the control animals. ‘Thymalinum’ application per
se did not affect significantly the studied indices. The difference in body weight between the mice of experimental and control groups
was observed only at early terms of observation, and to the day 15 it disappeared.