Влияние структуры горного массива и порядка отработки камерных запасов на разубоживание руды - Кузьменко, А.М.; Петлёваный, М.В. (Геотехнічна механіка, 2014)
Изложены результаты влияния изменяющейся структуры горного массива и порядка отработки камерных запасов на показатели разубоживания руды при этажных системах разработки с твердеющей закладкой. Рассмотрено влияние особенностей контакта рудной залежи с закладочным массивом в зависимости от порядка отработки очистных камер. Установлено, что разубоживание руды породами лежачего бока очистных камер имеет менее выраженную интенсивность в сравнении с камерами висячего бока. Разубоживание камер первых очередей отработки лежачего бока в два раза меньше, чем камер висячего бока. Однако при увеличении длины камеры в 2 раза разубоживание породами лежачего бока возрастает более чем в 3 раза. Приведены зависимости величины разубоживания добытой руды от физико- механических характеристик горного массива, находящегося на контакте с очистной камерой. Викладено результати впливу мінливої структури гірського масиву і порядку відпрацювання камерних запасів на показники збіднення руди при поверхових системах розробки з твердіючим закладенням. Розглянуто вплив особливостей контакту рудного покладу з закладним масивом залежно від порядку відпрацювання очисних камер. Встановлено, що збіднення руди породами лежачого боку очисних камер має менш виражену інтенсивність в порівнянні з камерами висячого боку. Збіднення камер перших черг відпрацювання лежачого боку в два рази менше, ніж камер висячого боку. Однак при збільшенні довжини камери у 2 рази збіднення породами лежачого боку зростає більш ніж в 3 рази. Наведено залежності величини збіднення видобутої руди від фізико-механічних характеристик гірського масиву, що знаходиться на контакті з очисної камерою. The article presents results of how changed structure of the rocks and sequence of chamber reserves mining impact on rate of the ore dilution when a horizon is mined with consolidating stowing. Impact of the ore deposit specific contact with filling mass is considered depending on sequence of stoping chambers mining. It is stated that ore dilution by footwall rocks in the stoping chambers is less intensive if compare with chambers in the sidewall. Ore dilution in the footwall of the first-stage mining is twice less than in chambers of the sidewall. However, when chamber length increases by twice, dilution by the sidewall rocks increase by more than triple. Dependence of dilution value of extracted ore on physical and mechanical characteristics of the rock massif in area contacting with stoping chamber is presented.