Коррекция популяций ценобионтов Bifidobacterium spp. и Lactobacillus spp. у мышей с экспериментальным дисбиозом кишечника после терапии иммобилизованными на энтеросорбентах пробиотиками, хранившимися при –80 и –196°С - Высеканцев, И.П.; Бабинец, О.М.; Марценюк, В.Ф.; Шатилова, Л.Е.; Щеглов, А.В.; Войда, Ю.В. (Проблемы криобиологии и криомедицины, 2015)
В работе было изучено восстановление в муцине мышей с экспериментальным дисбиозом кишечника
популяций ценобионтов Bifidobacterium spp. и Lactobacillus spp. после терапии свободными и иммобилизованными на
энтеросорбентах пробиотиками, хранившимися в течение года при температуре –80, –196°C. Экспериментальный дисбиоз
кишечника вызывали пероральным введением ампициллина и метронидазола. После индукции дисбиоза мышам проводили
терапию свободными клетками пробиотиков S. boulardii, B. bifidum, L.bulgaricus, смесями свободных клеток с энтеросорбентами
и комплексами клеток пробиотиков, иммобилизованных на энтеросорбентах. Использовали энтеросорбенты
на основе активированного угля «Сорбекс» и «СУМС-1». Установлено, что иммобилизованные пробиотики обеспечивают
более быстрое и полное восстановление популяций ценобионтов. Низкотемпературное хранение в течение года (срок наблюдения)
и температурный режим хранения не влияют на терапевтические свойства свободных и иммобилизованных
клеток пробиотиков. Обсуждаются механизмы действия иммобилизованных пробиотиков. У роботі було вивчено відновлення в муцині мишей із експериментальним дисбіозом кишечника популяцій ценобіонтів
Bifidobacterium spp. і Lactobacillus spp. після терапії вільними та іммобілізованими на ентеросорбентах пробіотиками,
які зберігали протягом року за температури –80, –196°C. Експериментальний дисбіоз кишечника формували пероральним
введенням ампіциліну та метронідазолу. Після індукції дисбіозу мишам проводили терапію вільними клітинами пробіотиків
S. boulardii, B. bifidum, L.bulgaricus, сумішами вільних клітин із ентеросорбентами та комплексами клітин пробіотиків, іммобілізованих
на ентеросорбентах. Використовували ентеросорбенти на основі активованого вугілля «Сорбекс» і «СУМС-1».
Встановлено, що іммобілізовані пробіотики забезпечують швидше і повніше відновлення популяцій ценобіонтів. Низькотемпературне
зберігання протягом року (термін спостереження) та температурний режим зберігання не впливають на терапевтичні
властивості вільних та іммобілізованих клітин пробіотиків. Обговорюються механізми дії іммобілізованих пробіотиків. The research revealed the recovery of the Bifidobacterium spp. and Lactobacillus spp. cenobiont populations in
mucin of mice with experimental intestinal dysbiosis after treatment with free and immobilized on enterosorbents probiotics, stored for
a year at a temperature of –80, –196°C. Experimental intestinal dysbiosis was simulated by Ampicillin and Metronidazole oral
administration. Mice with induced dysbiosis were treated with free cells of S. boulardii, B. bifidum, L. bulgaricus probiotics, the
mixtures of free cells with enterosorbents as well as the complexes of probiotic cells immobilized on enterosorbents. The enterosorbents
based on activated carbon Sorbex and SCMS-1 were used. Immobilized probiotics have been found to provide a more rapid and
complete recovery of cenobiont populations. Low-temperature storage for a year (observation period) and temperature storage
regimen did not affect the therapeutic properties of free and immobilized cells of probiotics. The mechanisms of action of immobilized
probiotics are under discussion.