Лабораторные исследования процесса намыва дамбы хвостохранилища - Медведева, О.А.; Киричко, С.Н.; Кондратюк, Т.Д. (Геотехнічна механіка, 2014)
В работе выполнены лабораторные исследования процесса подводного намыва при эксплуатации хранилищ отходов обогащения с учетом наращивания дамб обвалования в стесненных условиях, когда прудковая зона значительно наступает на пляжную.
Приведена лабораторная установка. Показаны результаты проведенных экспериментальных
исследований с различной концентрацией твердого. Определены рациональные параметры
пляжа и прудковой зоны при моделировании процесса подводного намыва. Установлено, что
в процессе складирования отходов обогащения засоренность техногенной россыпи глинистыми, пылеватыми и меловыми частицами незначительна, и визуально не отличается от откоса, сформированного при надводном намыве. В роботі виконані дослідження процесу підводного намивання при експлуатації сховищ відходів збагачення з урахуванням нарощування дамб обвалування в стислих
умовах, коли прудкова зона значно перекриває пляжну. Наведено розроблений лабораторний
пристрій. Змодельовані процеси, що трапляються під час експлуатації хвостосховища. Показані результати проведених експериментальних досліджень з різною концентрацією твердого. Визначені раціональні параметри пляжу і прудкової зони при моделюванні підводного
намивання. Встановлено, що в процесі складування відходів збагачення засміченість техногенного розсипу глиняними, пилуватими та крейдованими частинками незначна, а візуально
не відрізняється від укосу, який сформовано при надводному намиванні. A process of underwater inwash of dams in operational phases of waste storages
was studied in lab with taking into account constrained conditions for the further extension of the
dam embankment when a pond area critically approaches a zone of dry tailings. Laboratory equipment
is described. Results of the laboratory studies conducted with various concentrations of solids
are presented. Rational parameters were determined for the zone of dry tailings and pond area when
simulating the underwater inwash process. It is stated that impurity of the man-made placer with
clay, dusting and chalky particles in the operational phases of waste storing is insignificant andthe
slope does not visually differ from the slope formed by surface inwash.