Видобуток вугільного метану техногенних колекторів на прикладі шахти ім. В. М. Бажанова - Безручко, К.А.; Тихонов, О.А.; Кузнецова, Л.Д. (Геотехнічна механіка, 2014)
Розробка способів видобування метану вугільних родовищ Донбасу відбувається в трьох напрямках: видобуток вільного метану на площах не зайнятих вуглевидобувними роботами за сприятливих геологічних умов; супутнє добування шахтного метану; добування метану з техногенних колекторів відпрацьованих полів діючих або закритих шахт.
Метою роботи є обґрунтування перспектив видобутку метану вугільних родовищ України,
зокрема з техногенних колекторів свердловинами пробуреними з гірничих виробок. Роботи з
видобутку метану техногенних колекторів підземними свердловинами виконувалися на тимчасово непрацюючій шахті імені В.М. Бажанова ДП «Макіївугілля» на ділянці 8-ї східної лави ухильного поля по пласту m3 і ділянці західної розвантажувальної лави ухильного поля. В
роботі надане обґрунтування можливості успішного добування метану техногенних колекторів відпрацьованих полів вугільних шахт підземними свердловинами з показниками, що дозволяють його використання в господарських цілях. Разработка способов добычи метана угольных месторождений Донбасса
выполняется в трех направлениях: добыча свободного метана на площадях не занятых угледобывающими работами при наличии благоприятных геологических условий; сопутствующее извлечение шахтного метана; извлечение метана из техногенных коллекторов отработанных полей действующих или закрытых шахт. Целью работы является обоснование перспектив добычи метана угольных месторождений Украины, в частности из техногенных коллекторов скважинами пробуренными из горных выработок. Работы по добыче метана техногенных коллекторов подземными скважинами выполнялись на временно неработающей шахте имени В.М. Бажанова ГП «Макеевуголь» на участке 8-й восточной лавы уклонного поля
по пласту m3 и участке западной разгрузочной лавы уклонного поля. В работе предоставлено
обоснование возможности извлечения метана из техногенных коллекторов отработанных полей угольных шахт подземными скважинами с показателями, позволяющими использовать
его в хозяйственных целях. Development of methods of extraction of methane from coal deposits of Donbass is
performed in three areas: production of methane on the areas not occupied by coal works under favorable
geological conditions; concomitant extraction of coal mine methane; extraction of methane
from industrial waste collectors operating fields or abandoned mines. The aim of the work is to validate
the prospects of production of methane from coal deposits in Ukraine, in particular, of manmade
reservoir wells drilled from the mine workings. Work on the production of man-made methane
reservoirs underground wells performed on temporarily idle mine named V.M. Bajanov SE
"Makeevugol" at the site of the 8th Eastern slant lava field on a layer m3 and the western portion of
the discharge of lava bias field. The paper provided substantiation of the possibility of extracting
methane from industrial waste collector fields coal mines underground wells with indicators to use
it for commercial purposes.