Обоснование геотехнологического коэффициента гидродинамического воздействия на напряженный горный массив - Гаврилов, В.И. (Геотехнічна механіка, 2014)
Разгрузка массива, подвергшегося сжатию, невозможна без движения
слагающих его частиц. Движение частиц массива и эффективность его разгрузки определяется (при прочих равных условиях) величиной эффективного радиуса разгрузки Rэф. Для определения максимального Rэф необходимо соблюдение баланса напряжений, т. е. вес горных
пород полусвода должен быть равен весу горных пород на опору в зоне нетронутого массива
на единицу площади опоры. Исходя из этого была получена величина геотехнологического
коэффициента для расчета эффективного радиуса разгрузки угольного пласта при гидродинамическом воздействии Rэф=0,798√H, где Н - глубина ведения горных работ. Геотехнологический коэффициент гидродинамического воздействия на напряженный горный массив
kг.т.=0,798 позволяет до начала гидродинамического воздействия на угольный пласт, отрабатываемый на определенной глубине, определять максимальный эффективный радиус разгруженной зоны при соблюдении устойчивости боковых пород. Розвантаження масиву, що піддався стисненню, неможливе без руху частинок,
що його складають. Рух частинок масиву і ефективність його розвантаження визначається
величиной ефективного радіусу розвантаження Rэф. Для визначення максимального радіусу
розвантаження вугільного пласта Rэф необхідне дотримання балансу напруги, тобто вага гірських порід напівзведення повинна бути рівний вазі гірських порід на опору в зоні незайманого масиву на одиницю площі опори. Виходячи з цього була отримана величина геотехнологічного коефіцієнту для розрахунку ефективного радіусу розвантаження вугільного пласта при гідродинамічній дії Rэф=0,798√H, де Н - глибина ведення гірських робіт. Геотехнологічний коефіцієнт гідродинамічної дії на напружений гірський масив kг.т=0,798 дозволяє до
початку гідродинамічної дії на вугільний пласт, що відпрацьовується на певній глибині, визначати максимальний ефективний радіус розвантаженої зони при дотриманні стійкості бічних порід. Unloading of compressed rock massif is impossible without motion of its constituent
particles. Motion of rock massif particles and its unloading efficiency are determined (under otherwise
equal conditions) by the effective unloading radius Rэф value. Determination of maximum Rэф
value shall require meeting the condition of stress balance, i.e. weight of semi-arch rocks must be
equal to weight of rocks on support within theunmined ground area per unit of support area. Proceeding
from this condition, geotechnologic coefficient value was obtained for calculation of coal
seam unloading effective radius at the hydrodynamic impact Rэф=0.798√H, where H is mining
depth. The geotechnologic coefficient of hydrodynamic impact on prestressed rock massif
kг.т.=0.798 allows determination of maximum effective radius of the unloaded area subject to wallrock
stability prior to start of hydrodynamic impact on the coal seam mined at the specified depth.