Вплив хронічного гепатиту на динаміку показників цитолізу і холестазу в ранній період після експериментальної політравми - Близнюк, Р.В.; Угляр, Ю.В.; Козак, Д.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
Робота присвячена вивченню особливостей процесів цитолізу і холестазу на тлі експериментальної політравми у ранній період травматичної хвороби (1-7 доба). В експериментах на нелінійних білих щурах моделювали хронічний гепатит за методикою Siegerset C. P. et al. (1980), після чого наносили політравму за методикою Секели Т. Я та Гудими А. А. (2008). Тварин, які залишилися живими, виводили з експерименту через 1, 3 і 7 діб. У сироватці крові визначали активність аланіні аспартатамінотрансфераз та лужної фосфатази. Усі експерименти із нанесення травм виконувалися в умовах тіопентало-натрієвого наркозу. У результаті експериментів встановлено, що під впливом політравми у сироватці крові істотно збільшувалася активність амінотрансфераз, яка поступово зростала з 1 до 7 діб, що є характерною рисою травматичної хвороби. На тлі супутнього хронічного гепатиту показник вже у контролі був істотно більшим. Так само більшим він виявився й в усі терміни посттравматичного періоду порівняно із тваринами без гепатиту. Отже, наявність хронічного гепатиту сприяє поглибленню ураження клітинних мембран, яке виникає на тлі політравми. Звертає на себе увагу той факт, що амплітуда підвищення активності ферментів цитолізу на тлі хронічного гепатиту була меншою й показник до 7 доби знижувався у порівнянні із 3 добою, що може бути розцінено як хибно позитивний результат і необхідно враховувати у клініці. У свою чергу активність лужної фосфатази в умовах політравми через 1 і 3 доби виявилася більшою, ніж у контролі, а через 7 діб поверталася до контрольного рівня. На тлі супутнього хронічного гепатиту показник був більшим у контрольній групі й в усі терміни посттравматичного періоду порівняно із тваринами без хронічного гепатиту. В динаміці активності лужної фосфатази сироватки крові в обох дослідних групах характерним було максимальне зростання через 1 добу з наступним зниженням до 7 доби. Отже, й за активністю лужної фосфатази відмічається аналогічна закономірність, що й амінотрансфераз. Висновок. В динаміці раннього періоду політравми (1-7 доби) на тлі супутнього хронічного гепатиту відмічається вищий рівень процесів цитолізу і холестазу, що проявляється суттєво більшою в сироватці крові активністю аланін- і аспартатамінотрансфераз, а також лужної фосфатази в усі терміни посттравматичного періоду порівняно із тваринами без гепатиту. Работа посвящена изучению особенностей процессов цитолиза и холестаза на фоне экспериментальной политравмы в ранний период травматической болезни (1-7 сутки). В экспериментах на нелинейных белых крысах моделировали хронический гепатит по методике Siegerset C.P. et al. (1980), после чего наносили политравму по методике Секелы Т. Я и Гудымы А. А. (2008). Животных, оставшихся в живых, выводили из эксперимента через 1, 3 и 7 суток. В сыворотке крови определяли активность аланин и аспартатаминотрансферазы (АлАТ, АсАТ) и щелочной фосфатазы (ЩФ). Все эксперименты по нанесению травм выполнялись в условиях тиопентало-натриевого наркоза. В результате экспериментов установлено, что под влиянием политравмы в сыворотке крови существенно увеличивалась активность АлАТ и АсАТ, которая постепенно росла с 1 до 7 суток, что является характерной чертой травматической болезни. На фоне сопутствующего хронического гепатита показатели уже в контроле были существенно выше. Так же большими они оказались и во все сроки посттравматического периода по сравнению с животными без гепатита. Следовательно, наличие хронического гепатита способствует углублению поражения клеточных мембран, которое возникает на фоне политравмы. Обращает на себя внимание тот факт, что амплитуда повышение активности ферментов цитолиза на фоне хронического гепатита была меньше и показатель до 7 суток снижался по сравнению с 3 сутками, что может быть расценено как ложноположительный результат и необходимо учитывать в клинике. В свою очередь активность ЩФ в условиях политравмы через 1 и 3 суток оказалась больше, чем в контроле, а через 7 суток возвращалась к контрольному уровню. На фоне сопутствующего хронического гепатита показатель был больше в контрольной группе и во все сроки посттравматического периода по сравнению с животными без хронического гепатита. В динамике активности ЩФ сыворотки крови в обеих опытных группах характерно максимальный рост за 1 сутки с последующим снижением до 7 суток. Следовательно, и по активности ЛФ отмечается аналогичная закономерность, что и аминотрансфераз.Вывод. В динамике раннего периода политравмы (1-7 суток) на фоне сопутствующего хронического гепатита отмечается более высокий уровень процессов цитолиза и холестаза, что проявляется существенно большей в сыворотке крови активностью аланин- и аспартатаминотрансфераз, а также щелочной фосфатазы во все сроки посттравматического периода по сравнению с животными без гепатита. The work examines the characteristics of the processes cytolysis and cholestasis in the background experimental polytrauma in the early period of traumatic disease (17 hours). Experiments on nonlinear white rats modeled chronic hepatitis according to the procedure Siegerset CP et al. (1980), after which the procedure was applied polytrauma Szekely T. I Hudyma A. (2008). Animals that remaining alive were withdrawn from the experiment after 1, 3 and 7 days. The activity of blood serum was defined alanine and aspartate aminotransferase, and alkaline phosphatase. All experiments were performed in injury under sodium thiopental anesthesia. The experiments revealed that under the influence of polytrauma in blood serum transaminases increased significantly, which gradually grew from 1 to 7 days, which is characteristic of traumatic disease. Against the background of concomitant chronic hepatitis in the index of control was significantly greater. As it turned out great, and all the terms of post-traumatic period, compared with the animals without hepatitis. Consequently, the presence of chronic hepatitis contributes to the deepening of destruction of cellular membranes, which occurs on the background of polytrauma. Attention is drawn to the fact that the amplitude of the increase in the activity ferments cytolysis against chronic hepatitis was lower and the index decreased to 7 days compared to 3 days, which can be regarded as a false positive result and must be considered in the clinic. Activity of alkaline phosphatase under polytrauma after 1 and 3 days, was greater than in the controls, and 7 days later returned to control levels. Against the background of concomitant chronic hepatitis indicator was greater in the control group and in all stages of post-traumatic period, compared with the animals without chronic hepatitis. In the dynamics of the activity of alkaline phosphatase in the blood serum of both experimental groups characterized by the maximum increase for 1 day, followed by a decrease to 7 days. Consequently, and alkaline phosphatase activity observed similar pattern, and aminotransferases. Conclusion. In the dynamics of the early period of polytrauma (1-7 days) with concurrent chronic hepatitis B there is a high level of processes cytolysis and cholestasis, manifested significantly greater in blood serum activity of alanine and aspartate aminotransferase, and alkaline phosphatase in all terms of post-traumatic period, compared with the animals without hepatitis.