Служба медицини катастроф та її невирішені питання - Люлько, О.М.; Бондарчук, Г.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
У статті на прикладі розгляду умовної надзвичайної ситуації місцевого рівня (викид хімічного агенту, транспортна аварія) розглянута діяльність обласної служби медицини катастроф. Ключовим моментом, який потребує чітких та розумних пояснень, є питання визначення необхідності конкретних випадків, ситуацій, коли є необхідність у наданні екстреної медичної допомоги постраждалим спеціалістами першого контакту у вогнищі дії надзвичайної ситуації. Виникають питання щодо особливості фізичної та спеціальної підготовки фахівців служби медицини катастроф, забезпечення їх відповідним спорядженням, наданням системи заохочень та компенсацій. В статье на примере рассмотрения условной чрезвычайной ситуации местного уровня (выброс химического агента, транспортная авария) рассмотрена деятельность областной службы медицины катастроф. Ключевым моментом, требующим четких и вразумительных объяснений, является вопрос определения конкретных случаев, ситуаций, когда возникает необходимость оказания экстренной медицинской помощи пострадавшим специалистами первого контакта в очаге действия чрезвычайной ситуации. Появляются вопросы к особенностям физической и специальной подготовки специалистов медицины катастроф, обеспечения их соответствующим снаряжением, предоставлением для них системы поощрений и компенсаций. The article by considering conditional emergencies at local level (chemical release agent, a transport accident) examined the activity of the regional service of medicine of accidents. The key point that requires clear and reasonable explanation is the issue of case definitions, situations where there is a need to provide emergency medical assistance to victims specialists are the first contact in the locus of action of emergency. There are questions to the characteristics of physical and special training of specialists of emergency medicine, providing them with appropriate equipment, providing for them a system of rewards and compensations.