Динаміка показників хімічного складу питної води з централізованих джерел водопостачання у 1 – 3 таксонах Дніпропетровської області. - Григоренко, Л.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
Визначено, що вода питна з централізованих джерел водопостачання 1 – 3 таксонів не відповідає вимогам ДСТУ 7525:2014 за вмістом марганцю, нітритів, окислюваності, цинку, міді, фтору, азоту аміаку в окремі роки спостереження. У 2 таксоні виражений зсув рН в кислий бік: 5,48 ± 0,29 (p = 0,229; p < 0,001). В питній воді 1 та 3 таксонів показано порушення нітрифікації, про що свідчить тенденція зросту азоту аміаку, на фоні зниження нітратів за 2008 – 2014 роки. Одночасно спостерігається збільшення окислюваності в воді всіх таксонів за 7 – річний період, що свідчить про присутність органічних джерел забруднення. Установлено, что вода питьевая из централизованных источников водоснабжения 1 – 3 таксонов не соответствует требованиям ГОСТ 7525:2014 по содержанию марганца, нитритов, окисляемости, цинка, меди, фтора, азота аммиака в отдельные годы наблюдения. Во 2 таксоне отмечается сдвиг рН в кислую сторону: 5,48 ± 0,29 (p = 0,229; p < 0,001). В питьевой воде 1 и 3 таксонов показано нарушение нитрификации, о чём свидетельствует тенденция к увеличению содержания азота аммиака, на фоне снижения нитратов за 2008 – 2014 года. Одновременно наблюдается повышение окисляемости в воде всех таксонов за 7 – летний период, что свидетельствует о присутствии органических источников загрязнения. It was proved, that potable water, carried out from centralized water sources 1 – 3 tacsons shouldn’t correspond to ISO 7525:2014 by the content of manganese, nitrites, oxidation, zinc, cupper, fluorine, ammonium nitrogen, on the background of nitrates decreasing since 2008 – 2014 years. At the same time, increasing of oxidation in water of all tacsons for 7 – years period of supervision takes place which should be correspond to the presence of pollutants with organic nature.