На вістрі цивілізаційних проблем - Дорогунцов, С.; Ральчук, О. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2005)
Запропоновано новий підхід до оцінки нинішніх цивілізаційних змін. Він грунтується на положеннях сучасної постнекласичної науки, а критерієм оцінки є сенс. Змістовно цей підхід трактує всю людську діяльність у широкому розумінні господарювання, а його інструментальною складовою є апарат синергетики. Це уможливлює певну однозначну характеристику різноманіття параметрів господарської діяльності людства. The new approach to evaluation of the current civilization changes is proposed. It’s based on fundamentals of the modern post-nonclassic science, and the criterion of evaluation is sense. Conceptually according to this approach overall human activity is interpreted as economical activity and synergy apparatus is its constituent
part. It allows to give a well-defined characteristics to the various parameters of economical activity.