Огляд методів рентгенологічної діагностики при проведенні ендосальної дентальної імплантаці - Савицький, І.В.; Гончаренко, Є.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
Важливим етапом у проведенні дентальної імплантації є передопераційна діагностика і планування. Це комплекс методик, направлених на з’ясування можливості імплантації та особливостей її проведення. Метою даного дослідження є порівняння діагностичної цінності різних рентгенологічних методів при плануванні ендосальної імплантації. Внутрішньоротова контактна рентгенографія є найбільш поширеним методом рентгенологічного дослідження в стоматології. Планування імплантації за даними контактної рентгенографії не застосовується у зв’язку з недостатньою зоною дослідження і проекційних спотворень. Ортопантомографія дозволяє одержувати розгорнене на площині зображення верхньої і нижньої щелеп і зубів. Найважливішим недоліком даної методики є представлення даних тільки в двох вимірюваннях, тобто на площині. Немає можливості оцінити товщину і форму альвеолярного відростка, топографію нижньощелепного каналу і гайморової пазухи. Транстомографія дозволяє одержати поперечні зрізи щелеп. Але знімки нечіткі, візуалізуються накладення від оточуючих структур, через що неможливо об’єктивно оцінити якість кісткової тканини. Для планування імплантації багато авторів рекомендують застосовувати комп’ютерну аксіальну томографію. Найновішою методикою комп’ютерної аксіальної томографії є конусно-променева комп’ютерна томографія (КПКТ). КПКТ максимально відповідає потребам імплантології. Особливу увагу слід приділити розробці і уніфікації методик діагностики і планування імплантації з використанням програмного забезпечення для перегляду і аналізу КПКТ. Слід рекомендувати проведення КПКТ із подальшим аналізом як важливої частини стандартного протоколу обстеження і планування при проведенні дентальної імплантації. Важным этапом в проведении дентальной имплантации является предоперационная диагностика и планирование. Это комплекс методик, направленных на выяснение возможности имплантации и особенностей ее проведения. Целью данного исследования является сравнение диагностической ценности различных рентгенологических методов при планировании эндоссальной имплантации. Внутриротовая контактная рентгенография является наиболее распространенным методом рентгенологического исследования в стоматологии. Планирование имплантации по данным контактной рентгенографии не применяется в связи с недостаточной зоной исследования и проекционных искажений. Ортопантомография позволяет получать развернутое на плоскости изображение верхней и нижней челюстей и зубов. Важнейшим недостатком данной методики является представление данных только в двух измерениях, то есть на плоскости. Нет возможности оценить толщину и форму альвеолярного отростка, топографию нижнечелюстного канала и гайморовой пазухи. Транстомография позволяет получить поперечные срезы челюстей. Но снимки нечеткие, визуализируются наложения от окружающих структур, из-за чего невозможно объективно оценить качество костной ткани. Для планирования имплантации многие авторы рекомендуют применять компьютерную аксиальную томографию. Самой новой методикой компьютерной аксиальной томографии является конусно-лучевая компьютерная томография (КЛКТ). КЛКТ максимально отвечает потребностям имплантологии. Особое внимание следует уделить разработке и унификации методик диагностики и планирования имплантации с использованием программного обеспечения для просмотра и анализа КПКТ. Следует рекомендовать проведение КПКТ с последующим анализом как важной части стандартного протокола обследования и планирования при проведении дентальной имплантации. An important step of dental implantation is preoperative diagnosics and planning. This set of techniques aimed at clarifying the possibilities and characteristics of implant surgery. The aim of this study is to compare the diagnostic value of different imaging methods in planning of endosal implantation. Contact intraoral radiography is the most common method of X-ray examination in dentistry. Planning implant according to the contact radiography is not applicable due to insufficient zone of research and projection distortion. Orthopantomography allows to get the image of the upper and lower jaws and teeth. The most important drawback of this technique is to present data in only two measurements, ie the plane. It is not possible to estimate the thickness and shape of the alveolar ridge, topography of mandibular canal and maxillary sinus. Transtomography allows to get a cross-section of the jaws. But the images are fuzzy, imposing displays of surrounding structures So it is impossible to objectively assess the quality of bone. To plan the implantation many authors recommend the use of computerized axial tomography. The newest computer axial tomography method is cone-beam computed tomography (CBCT). CBCT best corresponds to the needs of implantology. Particular attention should be paid to the development and harmonization of methods of diagnostics and implant planning using the software for viewing and analysis of CBCT. It should be recommended to carry out CBCT with subsequent analysis as an important part of the standard protocol of inspection and planning for dental implantation.