Медицинский туризм и проблема госпитальных инфекций - Чумаченко, Т.А.; Несвижская, И.И.; Макарова, В.И.; Семишев, В.И.; Тверезовский, М.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
В статье на богатом зарубежном и собственном научном материале освещается проблема антибиотикорезистентности и инфекций, связанных с оказанием медицинской помощи, среди медицинских туристов. Медицинский туризм потенциально способствует формированию и распространению антибиотикорезистентности микроорганизмов. Во-первых, медицинский туризм является причиной заноса нового генетического материала в окружающую больничную среду. Во-вторых, медицинский туризм способствует излишнему применению антибиотиков и других антибактериальных препаратов, в-третьих, медицинский туризм изменяет внутреннюю окружающую среду стационаров. В соответствии с Международными медико-санитарными правилами предлагается комплекс профилактических и противоэпидемических мероприятий в системе инфекционного контроля. У статті на багатому зарубіжному і власному науковому матеріалі висвітлюється проблема антибіотикорезистентності та інфекцій, пов’язаних з наданням медичної допомоги, серед медичних туристів. Медичний туризм потенційно сприяє формуванню та поширенню антибіотикорезистентності мікроорганізмів. По-перше, медичний туризм є причиною заносу нового генетичного матеріалу в навколишнє лікарняне середовище. Подруге, медичний туризм сприяє зайвому застосуванню антибіотиків та інших антибактеріальних препаратів, по-третє, медичний туризм змінює внутрішнє навколишнє середовище стаціонарів. Відповідно до Міжнародних медико-санітарних правил пропонується комплекс профілактичних та протиепідемічних заходів в системі інфекційного контролю. In the article on the foreign and own scientific material the problem of antibiotic resistance and health-care associated infections among medical tourists are conducted. Medical tourism is potentially contributes to the development and dissemination of antibiotic resistance of microorganisms. Firstly, medical tourism causes drift of new genetic material into the surrounding hospital environment. Second, medical tourism promotes overuse of antibiotics and other antibacterial drugs, third, medical tourism changes the internal environment of hospitals. In accordance with the International Health Regulations proposed complex and prevention measures in the infection control.