Вміст мікроелементів у волоссі дітей, які проживають на території Червоноградського гірничо-промислового регіону - Кузьмінов, Б.П.; Скалецька, Н.М.; Кузьмінов, Ю.Б. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
Проведено аналіз мікроелементного складу волосся дітей, які проживають на особливої геохімічній території. У волоссі обстежених дітей виявлено виражений дисбаланс ессенціальних елементів та незначне надлишкове нагромадження токсичних та умовно токсичних хімічних елементів. Результати досліджень демонструють перспективність застосування спектрального аналізу волосся для визначення мікроелементного складу біосубстратів організму дітей, що проживають на геохімічній території. Проведён анализ микроэлементного состава волос детей, проживающих на геохимической территории. В волосах обследованных детей выявлено выраженный дисбаланс эссенциальных элементов и незначительное избыточное накопление токсичных и условно токсичных химических элементов. Результаты исследований демонстрируют перспективность применения спектрального анализа волос для определения микроэлементного состава биосубстратов организма детей, проживающих на геохимической территории. The analysis of microelement composition of hair of children, who lives on geochemical territory. In hair of children surveyed revealed pronounced disbalance of essential elements, slight the excessive accumulation of toxic and conditionally toxic chemical elements. For detecting exogenous impact the environment and endoecological state of the organism recommended determination of elemental status of the organism.