Вміст резистину плазми крові та маркерів неспецифічного запалення у хворих на цукровий діабет 2 типу із різною компенсацією захворювання - Урбанович, А.М. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
У роботі представлені результати обстеження 305 пацієнтів із цукровим діабетом 2 типу із різною компенсацією захворювання. Виявлено достовірне збільшення вмісту резистину у плазмі крові цих пацієнтів із погіршенням стану компенсації діабету, та позитивну кореляцію рівнів резистину із тумор-некротичним факторм–альфа (r = 0,41, p < 0,0001), інтерлейкіном-2 (r = 0,29, p = 0,0001) та інтерлейкіном-6 (r = 0,29, p < 0,0001) у групі хворих із незадовільним глікемічним контролем. В работе представлены результаты обследования 305 пациентов с сахарным диабетом 2 типа с разной компенсацией заболевания. Выявлено достоверное увеличение содержания резистина в плазме крови этих пациентов с ухудшением состояния компенсации диабета, и положительную корреляцию уровней резистина с тумор-некротическим фактором-а (r = 0,41, p < 0,0001), интерлейкина-2 (r = 0,29 p = 0,0001) и интерлейкина-6 (r = 0,29, p < 0,0001) в группе больных с неудовлетворительным гликемическим контролем. The paper presents the results of the survey of 305 patients with type 2 diabetes mellitus with different disease compensation. Was found a significant increase of resistin in the blood plasma of patients with worsening compensation of diabetes, and resistin levels positively correlated with tumor-necrosis faktor-a (r = 0,41, p < 0,0001), interleukin-2 (r = 0, 29, p = 0,0001) and interleukin-6 (r = 0,29, p < 0,0001) in patients with poor glycemic control.