Порівняльна характеристика вмісту лептину, інсуліну та ендотеліну-1 у хворих на артеріальну гіпертензію із метаболічним синдромом - Милославська, Ю.О. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2012)
Метою дослідження було вивчення взаємозв’язку між біологічними індикаторами метаболічної дезадаптації лептином, інсуліном, ендотелином-1 та формуванням особливих кардіогемодинамічних моделей гіпертрофії лівого шлуночка у хворих на АГ із метаболічним синдром (МС). Під нашим спостереженням знаходилось 100 хворих із документованою АГ ІІ стадії 1-2 ступеня та 30 здорових осіб. Аналіз отриманих результатів показав, що плазмовий вміст лептину у хворих на АГ із МС позитивно асоціюється із гіпертрофією ЛШ та наявністю прогностично несприятливих геометричних моделей ЛШ, а саме: концентричної та ексцентричної гіпертрофії. Концентрація ендотеліну-1 в крові хворих на АГ із МС тісно залежить від рівня системного артеріального тиску та корелює переважно із факторами метаболічної дезадаптації та величиною індексу маси міокарда ЛШ. Концентрація інсуліну найбільш тісно корелює із наявністю ЦД 2 типу як компоненту МС і в меншій мірі із наявністю ексцентричної або концентричної гіпертрофії ЛШ. Серед усіх біологічних маркерів МС саме рівень лептину виявляє значну асоціацію із чоловічою статтю, що потребує уваги при інтерпретації даних лабораторних досліджень. Целью исследования было изучение взаимосвязи между биологическими индикаторами метаболической дезадаптации лептином, инсулином, эндотелином-1 и формированием особых кардиогемодинамических моделей гипертрофии левого желудочка (ЛЖ) у больных АГ с МС. Под нашим наблюдением находилось 100 пациентов с документированной АГ II ст. 1-2 степени и 30 здоровых особ. Анализ полученных результатов показал, что плазменное содержание лептина у больных АГ с МС позитивно ассоциируется с гипертрофией ЛЖ и наличием прогностически неблагоприятных геометрических моделей ЛЖ, а именно концентрической и эксцентрической гипертрофии. Концентрация эндотелина+1 в крови больных с АГ и МС тесно зависят от уровня системного артериального давления и коррелируют преимущественно с факторами метаболической дезадаптаии и величеной индекса массы миокарда ЛЖ. Концентрация инсулина тесно коррелирует с наличием СД 2 типа как компо+ нента МС и в меньшей мере с наличием эксцентрической или концентрической гипертрофии ЛЖ. Среди всех биологических маркеров МС именно лептин значительную ассоциацию с мужским полом , что требует внимания при интерпритации лабораторных данных. Aim of the study: to exam an interrelationship between biological indicator of metabolic desadaptation leptin, insulin and also endothelin-1 and potentional unfavorable cardiac remodeling in subjects with arterial hypertension and metabolic syndrome (MS). 100 arterial hypertension patients with and MS 30 healthy volunteers were enrolled to the study. Analysis of obtained outcomes have been shown that plasma level of leptin correlates well with left ventricular hypertrophy and potential unfavorable cardiac remodeling models. Endothelin-1 closely related with arterial blood pressure and positively correlated with metabolic desadaptation factors and also with left ventricular hypertrophy. Plasma concentration of insulin associates well with diabetes mellitus 2 nd type as a component of MS and rarely with both concentric and exocentric model of left ventricular hypertrophy. However, leptin plasma level was significantly related with male sex, that it is necessary to take into consideration with further laboratory data interpretations.