Сучасні медико-соціальні аспекти антенатальної загибелі плода - Нікогосян, Л.Р. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2012)
У статті йдеться про чинники, що впливають на показники антенатальній загибелі плоду. Оцінено форму плаценти, прикріплення пуповини, тип кровопостачання. Виявлено набряк вартонових драглів, гемоциркуляторні розлади, тромби у міжворсинчастому просторі, інфаркти, інфільтрати із лімфоцитів та плазматичних клітин, що розташовувались у базальній пластинці. Також досліджено, що спостерігались осередкові некрози з широкою зоною коагуляційного фібриноїдного некрозу й у децидуальній оболонці великі клітини були дистрофічно змінені та переважали дрібні веретеноподібні клітини. Висновки автора наголошують, що при антенатальній загибелі плоду порушення функціональної діяльності плаценти пов’язане з наявністю виражених гемодинамічних порушень та ін волютивно-дистрофічних процесів. В статье идет речь о факторах, которые влияют на показатели антенатальний гибели плода. Оценены форма плаценты, прикрепления пуповины, тип кровоснабжения. Обнаружены гемоциркуляторные нарушения, тромбы в межворсинчатом пространстве, инфаркты, инфильтраты из лимфоцитов и плазматических клеток, которые расположены в базальной пластине. Также выявлено, очаговые некрозы с широкой зоной коагуляционного фибриноидного некроза и в децидуальний оболочке большие клетки были дистрофично изменены и преобла+ дали мелкие веретенообразные клетки. В выводах автор отмечает, что при антенатальний гибели плода нарушения функциональной деятельности плаценты связаны, как правило, с наличием выраженных гемодинамических нарушений и инволютивно-дистрофических процессов. In the article speech goes about factors which influence on the indexes of antenatality death. The form of placenta, attachments of umbilical cord, type of motion of blood is appraised. Found out gemocirkulyarity violations, blood clots, heart attacks, infiltrate from lymphocytes and plasmatic cages in a basal plate. It is also exposed, hearth necrosis with the wide area of coagulation fibrinoid necrosis and in a shell large cages were dystrophic changed and shallow fusiform cages prevailed. In conclusions an author marks that at antenatality death of violation of functional activity of placenta, for example, with the presence of the expressed hemodynamic violations of involution and dystrophic processes.