Роль рівня глюкози крові у пацієнтів, що перенесли гострі порушення мозкового кровообігу - Тещук, В.Й.; Тещук, В.В.; Колчін, Р.В.; Гамма, М.О. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2012)
Представлені дані свідчать про важливість та актуальність завдань, які стоять перед ангіоневрологами, ендокринологами, терапевтами, військовими та сімейними лікарями. Авторами представлений матеріал обстеження 135 пацієнтів, які перенесли гострі порушення мозкового кровообігу (ГПМК) за ішемічним типом, і перебували на лікуванні в ангіоневрологічному відділенні клініки нейрохірургії та неврології ВМКЦ ЮР з вересня 2007 року до липня 2012 року. Дане дослідження вказує на те, що у значної кількості пацієнтів з ГПМК без вказівок в анамнезі на цукровий діабет, при надходженні до лікарні визначається гіперглікемія. Частота визначення гіперглікемії зростає при повторних ГПМК, полушарних ГПМК. Одночасно зростають і рівні глюкози в залежності від глибини некрозу. Частота розвитку ранніх ускладнень, зокрема набряку і набухання головного мозку, розвиток аритмій, гострої лівошлуночкової недостатності,порушень провідності, пневмоній, уросептіческіх станів, пролежнів, поліорганної недостатності пов’язана з наявністю гіперглікемії. Летальність у хворих з гіперглікемією вище порівняно з тими, у кого реєструвався нормальний рівень глюкози крові. Використання магнітолазерної терапії у пацієнтів з ГПМК за ішемічним типом є перспективним методом лікування в комплексній терапії ішемічних інсультів, поліпшує реологічні властивості крові, знижує рівень глюкози в крові, приводить до регресу неврологічної симптоматики. Рекомендовано використання магнітолазерної терапії у пацієнтів, які перенесли ГПМК за ішемічним типом. Представленные данные свидетельствуют о важности и актуальности заданий, которые стоят перед ангионеврологами, эндокринологами, терапевтами, военными и семейными врачами. Авторами представлен материал обследования 135 пациентов, которые перенесли ОНМК по ишемическому типу, и находились на излечении в ангионеврологическом отделении клиники нейрохирургии и неврологии ВМКЦ ЮР с сентября 2007 года до июля 2012 года. Данное исследование указывает на то, что у значительного количества пациентов с ОНМК без указаний в анамнезе на сахарный диабет, при поступлении определяется гипергликемия. Частота определения гипергликемии возрастает при повторных ОНМК, полушарных ОНМК. Одновременно возрастают и уровни глюкозы в зависимости от глубины некроза. Частота развития ранних осложнений, в частности отека и набухания головного мозга, развитие аритмий, острой левожелудочковой недостаточности, нарушений проводимости, пневмоний, уросептических состояний, пролежней, полиорганной недостаточности связана с наличием гипергликемии. Летальность у больных с гипергликемией выше сравнительно с теми, у кого регистрировался нормальный уровень глюкозы крови. Использование магнитолазерной терапии у пациентов с ОНМК по ишемическому типу является перспективным методом лечения в комплексной терапии ишемических инсультов, улучшает реологические свойства крови, снижает уровень глюкозы в крови, приводит к регрессу неврологической симптоматики. Рекомендовано использования магнитолазерной терапии у пациентов, которые перенесли ОНМК по ишемическому типу. The presented information testify to importance and actuality of tasks which stand before angioneurologists, endocrinologists, internists, doctors of soldieries and domestic. Authors are present material of inspection 135 patients which carried sharp violations of cerebral circulation of blood on an ischemic type, and were on recovery in the аngioneurologic separation of clinic of neurosurgery and neurology of MMCC SR from September, 2007 to July, 2012. This research specifies on то, that at the far of patients with sharp violations of cerebral circulation of blood without pointing in anamnesis on saccharine diabetes, hyperglycemia is at a receipt determined. Frequency of determination of hyperglycemia increases at repeated sharp violations of cerebral circulation of blood, haemisphaere sharp violations of cerebral circulation of blood. At the same time the levels of glucose increase depending on the depth of necrosis. Frequency of development of early complications, in particular edema and swelling of cerebrum, development of arrhythmias, sharp leftventryculi insufficiency, violations of conductivity, pneumonias, uroseptic states, bedsores, related polyorganic insufficiency to the presence of hyperglycemia . Lethality at patients with hyperglycemia higher comparatively with those, whom the normal level of glucose of blood was registered for. Patients with sharp violations of cerebral circulation of blood on an ischemic type have the use of magnetic and laser therapy the perspective method of treatment in complex therapy of ischemic strokes, improves reological properties of blood, reduces the level of glucose in blood, results in regress of neurological symptomatic. The uses of magnetic and laser therapy are recommended for patients which carried sharp violations of cerebral circulation of blood on an ischemic type.