Сучасні підходи до лікування порушень функцій фетоплацентарного комплексу у вагітних з туберкульозом легень, обтяженим залізодефіцитною анемією - Задорожний, О.А. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2012)
В останнє десятиріччя в Україні зростає кількість жінок репродуктивного віку, хворих на туберкульоз легень. Це захворювання ускладнює перебіг вагітності та пологів, стан плоду та новонародженого, тому туберкульоз й вагітність сьогодні є не тільки медична, але й соціальна проблема. Мета дослідження: зниження материнських та перинатальних ускладнень у жінок з активною формою туберкульозу легень, обтяженим залізодефіцитною анемією, шляхом застосування препарату «Тівортін», «Гінотардиферон» та озонотерапії в комплексному лікуванні порушень функцій фетоплацентарного комплексу. Застосування цього комплексу призводить до поліпшення стану матері та плоду, покращення показників кислотно-лужного стану крові, гормонів фетоплацентарного комплексу та біофізичного профілю плода. В последнее десятилетие в Украине увеличивается число женщин репродуктивного возраста больных туберкулезом легких. Данное заболевание осложняет течение беременности родов, состояние плода и новорожденного, поэтому сегодня туберкулез и беременность не только медицинская, но и социальная проблема. Цель исследования: снижение материнских и перинатальных осложнений у женщин с активной формой туберкулеза легких, осложненного железо-дефицитной анемией, путем применения препарата «Тівортин», «Гинотардиферон» и озонотерапии в комплексном лечении нарушении функций фето-плацентарного комплекса. Применение данного комплекса позволяет улучшить состояние матери и плода, улучшить показатели кислотно-щелочного состояния крови, гормонов фетоплацентарного комплекса и биофизический профиль плода. In the last decade in Ukraine the number of women of reproductive age with pulmonary tuberculosis increases. This pathology complicates the course of pregnancy and labours, the state of fetus and newborn, so today, tuberculosis and pregnancy is not only medical but also social problem. Objective: to reduce maternal and perinatal complications in women with active pulmonary tuberculosis complicated with iron-deficiency anemia by the use of “Tіvortin”, “Guinot-tardiferon” and ozone therapy in the treatment of dysfunctions of fetoplacental complex. Application of the complex scheme, mentioned above, improvesthe state of mother and fetus, improves indexes of acidbase state of blood, hormones of the fetoplacental complex and fetal biophysical profile.