Прогностична цінність атипових тромботичних епізодів для ймовірності подальшої верифікації Ph-негативних мієлопроліферативних новоутворень - Міщенюк, О.Ю. (Онкологія, 2014)
Мета дослідження: визначити операційні характеристики атипового тромбозу для прогнозу ймовірності верифікації Ph-негативних мієлопроліферативних новоутворень (МПН). Об’єкт і методи: об’єктом аналізу слугували результати клінічних досліджень 368 осіб, у яких проводили диференційну діагностику між Ph-негативними МПН та мієлопроліферативними реакціями (МР). Результати: в усіх випадках із тромбозом атипової локалізації в подальшому було верифіковано Ph-негативне МПН (17 із 216 проти 0 з 152; р = 0,0001). У дослідженій групі ймовірність того, що в осіб з атиповим тромбозом буде діагностовано Ph-негативне МПН, відповідно до показника предиктивної цінності позитивного результату з доведеною значущістю моделі (р < 0,0001), становила 100% (95% довірчий інтервал (ДІ) 80,5–100,0%). Найвища прогностична цінність негативного результату (ПЦНР) атипового венозного тромбозу спостерігається для випадків первинного мієлофіброзу (ПМФ) — 82,60% (95% ДІ 76,3–87,8%). Тромбоз вісцеральних вен є маркером зі статистично вищим рівнем їх прогностичної моделі порівняно з нейтральною (р = 0,0001) та досить високим показником балансової точності діагнозу (БТД), яка становить 71,4% (95% ДІ 57,2–74,1%). Під час оцінки площі під ROC-кривою для окремих нозологічних одиниць було виявлено, що найбільша статистично значуща площа (р = 0,036) та БТД (91,3%; 95% ДІ 58,1–93,9%) маркера атипового венозного тромбозу спостерігається за ПМФ. Наявність венозних атипових подій в когорті осіб, яким проводиться диференційна діагностика між справжньою поліцитемією (СП) та МР, забезпечує 79,0% (95% ДІ 57,4–82,0%) ймовірність верифікації СП зі значущою предиктивною цінністю моделі (р = 0,003). Прогностичний сумарний індекс, який дозволяє вирахувати ймовірний відсоток пацієнтів із Ph-негативними МПН у загальній когорті осіб з атиповими тромбозами різної етіології, дає можливість припустити, що Ph-негативні МПН у ній представлені у 43,3% випадків, а ПМФ, есенціальна тромбоцитемія та СП — 82,6; 72,3 та 58,2% епізодів відповідно. Висновки: результати дослідження підтверджують, що тромбоз вісцеральних вен є потужним тригером для подальшої верифікації Ph-негативних МПН. У групі осіб із синдромом Бадда — Кіарі, портальним тромбозом та тромбозом вен селезінки скринінг на наявність Ph-негативних МПН є раціональним та обґрунтованим. Найвищий рівень прогностичної цінності атипового тромбозу визначено для подальшої верифікації ПМФ. Aim: the aim of this study was to determine the occurrence of manifestation of atypical thrombosis and its prognostic value at verification of Ph-negative myeloproliferative neoplasms (MPN). Object and methods: as material for study have been taken results of clinical studies of 368 individuals, who underwent differential diagnostics between Ph-negative MPN and myeloproliferative reaction (MR). Results: in all cases of thrombosis with atypical localization, later on has been verified Ph-negative MPN (17 out of 216 compared to 0 out of 152, р < 0.0001). In the studied group the probability of diagnosis of Ph-negative MPN in patients with atypical thromboses has constituted 100% (95% CI 80.5–100.0%) according to the positive predictive value of test result with proven models significance (р < 0.0001). The highest the negative predictive value (NPV) of presence of atypical venous thrombosis is observed at detection of primary myelofibrosis (PMF) cases (82.60%, 95% CI 76.3–87.8%). Visceral vein thrombosis is a marker with statistically higher level of predictive models in comparison with the neutral (p < 0.0001) and with high rate of the balance accuracy of diagnostic (BAD) (71.4%; 95% CI 57.2–74.1%). At evaluation of area under ROC-curve (AUC) for particular nosologic units has been detected that most «prognostic» area of marker of atypical venous thrombosis (р = 0.036) and BAD — 91.3%; 95% CІ 58.1–93.9%) was observed in PMF. Atypical venous thromboses in patients who carried the differential diagnosis between PV and MR provide 79.0% (95% CI 57.4–82.0%) the probability of verification PV with significant predictive value of the model (p = 0.003). Prognostic total index, which allows to calculate probable percentage of patients with Phnegative MPN in total group with atypical thromboses of different etiology, gives reason to assume that Ph-negative MPN in it is represented in 43.30% of cases, and probability of verification of PMF, ET an PV constitutes 82.60; 72.38 and 58.23%, correspondently. Conclusions: our findings confirm that thromboses are powerful triggers for the further verification by Ph-negative MPN. Though typical thrombotic episodes on the moment of PV and ET diagnosing prevailed over atypical episodes, the predictive value of the latter for verification of Ph-negative MPN is much more powerful. In patents with Budd — Chiari syndrome the portal thrombosis and thrombosis of splenic veins, screening and presence of Ph-negative