Особливості експресії NF-κB та ODC у пухлинах хворих на рак молочної залози з різним молекулярним профілем - Шапочка, Д.О.; Залєток, С.П.; Гнидюк, М.І. (Онкологія, 2014)
Мета: проаналізувати рівень експресії субодиниць фактора транскрипції NF-κB (p50 та p65), білків Ki-67, p53, Bcl-2, E-cadherin та ODC у пухлинній тканині хворих на рак молочної залози (РМЗ) залежно від типу пухлини за молекулярною та ноттінгемською класифікаціями. Методи: у дослідженні використано зразки фіксованої в формаліні, залитої в парафін пухлинної тканини 132 хворих з інфільтруючим протоковим РМЗ. Експресію молекулярних маркерів визначали імуногістохімічним методом, використовуючи МкАТ. Взаємозв’язок досліджуваних параметрів оцінювали за допомогою кореляційного аналізу. Результати: виявлено обернений кореляційний зв’язок між значенням ноттінгемського прогностичного індексу (НПІ) та рівнем експресії рецепторів стероїдних гормонів (ER і PR) і Bcl-2, а також прямий — з рівнем проліферації пухлини (Ki-67). Відзначено пряму кореляцію між рівнем експресії ODC та рівнями р53 і Е-cadherin. При вивченні залежності клініко-морфологічних та молекулярних особливостей пухлини від профілю експресії NF-κB встановлено, що найвищий рівень субодиниць NF-κB (р50 та р65) був асоційований із негативним статусом ER та PR, гіперекспресією Her2/neu, низьким рівнем Bcl-2 та високим значенням НПІ. Аналіз особливостей пухлин із різним молекулярним підтипом показав, що Her2/neu-позитивний та базальний підтипи характеризуються достовірно вищим значенням НПІ, рівнем проліферації, експресії р53 та р65-субодиниці NF-κB і нижчим рівнем Bcl-2 порівняно з люмінальним та гібридним підтипами. Висновок: отримані дані можуть опосередковано свідчити про поганий прогноз і хіміорезистентність пухлин молочної залози з активованим NF-κB, однак це потребує подальших досліджень і ретроспективного аналізу великої вибірки пацієнтів. Aim: to investigate the expression of transcription factor NF-κB (p50 and p65), ER, PR, Her2/ neu, Ki-67, p53, Bcl-2, E-cadherin and ODC in tumor tissue of patients with breast cancer. Methods: the expression of molecular markers were investigated by immunohistochemistry on formalin fixed, paraffin embedded tissue of 132 patients with invasive ductal carcinoma. Results: the inverse correlation of the Nottingham prognostic index (NPI) with level of steroid hormone receptors (ER and PR) and Bcl-2 expression, and direct correlation — with level of tumor proliferation was defined. The direct correlation between the level of expression of ODC and levels of p53 and E-cadherin was shown. The study of relation between morphological and molecular features of tumor and NF-kB expression profile established that the highest level of NF-κB subunits (p50 and p65) was associated with a negative status of ER and PR, overexpression of Her2/neu, low levels of Bcl-2, and the high value of the NPI. Analysis of tumors with different molecular subtype showed that Her2/neu-positive and basal subtypes are characterized by significantly higher values of NPI, proliferation level, expression of p53 and p65-subunit of NF-κB and the lower level of Bcl-2 compared with luminal and hybrid subtypes. Conclusion: these data may indicate poor prognosis and resistance to chemotherapy in breast cancer patients with activated NF-kB, but it requires further research and retrospective analysis of large number of patients.