Підвищення зносостійкості шліфувального інструменту з НТМ за рахунок зміни фізико-механічних характеристик синтетичних алмазів - Смоквина, В.В. (Породоразрушающий и металлообрабатывающий инструмент – техника и технология его изготовления и применения, 2015)
Розглянуто фізико-механічні характеристики синтетичних алмазів марки АС6, синтезованих у системах М-Мп-С і Бе-Бі-С. Показано, що алмази, які синтезовано в системах №-Мп-С і Бе-Бі-С, різняться магнітними властивостями, механічними характеристиками, а також за вмістом у зернах алмазу домішок і внутрішніх кристалічних включень. Встановлено, що характеристики міцності синтетичних алмазів магнітних фракцій з більшим вмістом внутрішніх кристалічних домішок і включень перевищують аналогічні характеристики немагнітних фракцій. Показано взаємозв'язок морфометричних характеристик синтетичних алмазів, що відповідають за форму зерен, розвиненість їх поверхні, а також кількісний вміст різальних кромок на поверхні зерен порошку алмазу, з експлуатаційними показниками шліфувального інструменту. Рассмотрены физико-механические характеристики синтетических алмазов марки АС6, синтезированных в системах Ni—Mn—C и Fe-Si-C. Показано, что алмазы, синтезированыные в системах Ni-Mn-C и Fe-Si-C, различаются магнитными свойствами, механическими характеристиками, а также по содержанию в зернах алмаза примесей и внутренних кристаллических включений. Установлено, что характеристики прочности синтетических алмазов магнитных фракций, содержащих больше внутренних кристаллических примесей и включений, превышают аналогичные характеристики немагнитных фракций. Показана взаимосвязь морфометрических характеристик синтетических алмазов, отвечающих за форму зерен, развитость их поверхности, а также количественное содержание режущих кромок на поверхности зерен порошка алмаза, с эксплуатационными показателями шлифовального инструмента. The physical and mechanical properties of synthetic diamond brand AC6 synthesized in the systems Ni—Mn—C and Fe-Si-C. It is shown that diamonds are synthesized in the systems Ni-Mn-C and Fe-Si-C, different magnetic properties, mechanical properties, as 'well as content in grains of diamond impurities and internal crystalline inclusions. Established that the strength characteristics of synthetic diamond magnetic fractions with more content internal crystal impurities and inclusions exceed similar characteristics of non-magnetic fractions. The correlation of morphometric characteristics of synthetic diamonds, which are responsible for the shape of the grains, development of the surface and the quantitative value of cutting edges on the surface of grains of diamond powder 'with performance indicators grinding tool.