Організація реабілітаційної і медико-соціальної допомоги хворим онкологічного профілю в Україні - Місяк, С.А. (Онкологія, 2014)
Проаналізовано хронологію розвитку онкології в Україні з 1918 р. до сьогодення,
а також формування в цей період засад реабілітації та соціальної
допомоги хворим онкологічного профілю. Нині розроблено законодавчо-нормативну
базу реабілітації інвалідів, але, на жаль, відсутні кадрове забезпечення
надання послуг саме онкологічним хворим та відповідні нормативні
документи. Для оптимізації системи реабілітації пацієнтів онкологічного
профілю в Україні потрібно забезпечити три складові організаційної побудови:
здійснення практичної взаємодії Міністерства охорони здоров’я та
Міністерства соціальної політики; організацію підготовки фахівців з реабілітації
онкологічних хворих і кадрове забезпечення цієї роботи; проведення
науково-методичних досліджень механізму реабілітаційних процесів
у відновленні здоров’я онкологічних хворих. The chronology of the development of oncology
in Ukraine from 1918 to the present time and the bases
of rehabilitation and social care for patients with cancer
in this period were analyzed. Today, in general, legislative
basis rehabilitation of the disabled was developed, but,
unfortunately, no staffing provision of services for cancer
patients and their respective regulatory documents. To optimize
the system of rehabilitation in Ukraine cancer patients
need to ensure that the three components of the organizational
structure: implementation of practical interaction
of the Ministry of health and Ministry of social
policy; organization of training of specialists in rehabilitation
of cancer patients and personnel support this
work; carrying out scientific-methodological research
of the mechanism of rehabilitation processes in the restoration
of the health of cancer patients.