Молекулярний фенотип пухлинних клітин як потенційний маркер ризику розвитку рецидивів у хворих на серозний рак яєчника - Рябцева, О.Д.; Гардашнікова, Г.Т.; Антіпова, С.В.; Лук’янова, Н.Ю.; Надірашвілі, М.А.; Поліщук, Л.З. (Онкологія, 2014)
Мета дослідження — проаналізувати частоту експресії маркерів Ki-67
і CD44s у первинній пухлині хворих на серозний РЯ, у яких розвинулися рецидиви
після циторедуктивної операції та ад’ювантної поліхіміотерапії.
Об’єкт і методи: у дослідження включено 58 хворих на РЯ І–ІІІ стадії
з первинними рецидивами після лікування. Методи дослідження: клінічні,
морфологічний, імуногістохімічний, статистичний. Результати: рецидиви
у хворих на серозний РЯ І–ІІІ стадії найбільш часто (62,0%) асоційовані
з експресією СD44s у клітинах первинної пухлини (фенотипи CD44s⁺Ki-67⁺
і CD44s⁺Ki-67⁻). Частота пухлин із вказаними фенотипами підвищується
з розповсюдженням первинного пухлинного процесу та у хворих із високим
ступенем морфологічної злоякісності (коефіцієнти взаємної спряженості
Чупрова свідчать про помірний зв’язок). Висновок: фенотипи CD44s⁺Ki-67⁺
і CD44s⁺Ki-67⁻ пухлинних клітин у первинному осередку РЯ можуть бути
використані як потенційні маркери розвитку рецидивів. Objective: the purpose of the study is to analyze
the frequency of expression marker Ki-67 and
CD44s in the primary tumor patients in serous ovarian
cancer who develop relapses after cytoreductive
surgery and adjuvant polychemotherapy. Object and
methods: the study included 58 patients with ovarian
cancer stage I–III with primary relapse after treatment.
Methods: clinical, morphological and immunohistochemical,
statistical. Results: relapses in patients with
serous ovarian cancer stage I–III of the most frequently
(62,0%) are associated with the expression СD44s in
cells of the primary tumor (phenotype CD44s⁺Ki-67⁺
and CD44s⁺Ki-67⁻). The frequency of tumors with these
phenotypes increases with the extension of primary tumor
process in patients with a high degree of morphological
malignancy (the coefficients of mutual conjugacy Chuprov
indicate moderate interrelationship). Conclusion:
phenotype CD44s⁺Ki-67⁺ and CD44s⁺Ki-67⁻ of tumor
cells in the primary focus of ovarian cancer can be used
as potential markers of development of relapses.