Особливості експресії білків HER-2/neu та VEGF у граничних пухлинах яєчника - Клименко, Е.С.; Свінціцький, В.С. (Онкологія, 2014)
Мета: провести імуногістохімічний аналіз експресії HER-2/neu та VEGF у клітинах граничних пухлин яєчника (ГПЯ), порівняти одержані результати з експресією цих маркерів у клітинах раку яєчника (РЯ) та оцінити їх клінічне значення. Об’єкт: операційний матеріал хворих на ГПЯ та РЯ (32 і 56 пацієнтів відповідно), яким до хірургічного лікування поліхіміотерапію не проводили. Методи дослідження: клінічні, морфологічні, імуногістохімічні, статистичні. Результати: встановлено гетерогенність фенотипу пухлинних клітин (ПК) у хворих на ГПЯ та РЯ за цитоморфологічними особливостями і експресією маркерів проліферації (HER-2/neu) та ангіогенезу (VEGF), які визначають індивідуальні біологічні особливості пухлинного процесу в яєчнику. У 3 (9,4%) пацієнтів із ГПЯ виявлено пухлинні імплантати без цитологічних ознак малігнізації по поверхні чіпця (сальника). Позитивна експресія HER-2/neu і VEGF частіше визначалася у хворих на РЯ, ніж у пацієнтів із ГПЯ. Загальна 3- і 5-річна виживаність хворих на ГПЯ становила 100% незалежно від фенотипу ПК, виживаність хворих на РЯ була нижчою за умови сильної позитивної експресії маркерів. Висновки: експресія HER-2/neu і VEGF у ПК є індивідуальним показником біологічної активності ГПЯ. Одержані результати стосовно гетерогенної експресії HER-2/neu та VEGF у ПК вказують на існування двох субтипів серозних ГПЯ з різними потенціями до проліферації та ангіогенезу. Aim: to conduct the immunohistochemical analysis of expression of HER-2/neu and VEGF in the cells of borderline ovary tumors (BOT), to compare the got results to expression of these markers in the cells of ovary cancer (OC) and to estimate they clinical value. Object: operating material of patients with BOT and OC (32 and 56 patients, accordingly), to which before surgical treatment polichemotherapy was not conducted. Methods: clinical, morphological, immunohistochemical, statistical. Results: the phenotype heterogeneity of tumor cells in patients with BOT and OC was carried out according to cytomorphological features and expression of proliferation markers (HER-2/neu) and angiogenesis (VEGF), which determine the individual biological features of tumor process in an ovary. In 3 (9.4%) of patients with BOT implants were diagnosed without the cytological signs of malignization on the omentum surfaces. Positive expression of HER-2/neu and VEGF was more frequent determined for patients with OC, than for patients with BOT. General 3- and 5-years survivability of patients with BOT was 100% regardless to phenotype of tumor cells, survivability of patients with OC was less on condition of strong positive expression of markers. Conclusions: expression of HER-2/neu and VEGF in tumor cells is the individual indexes of biological activity of BOT. The got results in relation to heterogeneous expression of HER-2/neu and VEGF in tumor cells specify on existence of two subtypes of serosal BOT with different potencies to proliferation and angiogenesis.