Анализ эффективности управления аэрогазодинамическими процессами на выемочных участках угольных шахт - Бокий, А.Б.; Бунько, Т.В.; Боровский, А.В.; Новикова, Л.А. (Геотехнічна механіка, 2016)
Рассмотрены вопросы анализа эффективности управления аэрогазодинамическими процессами на выемочных участках угольных шахт. Показано, что поддержание воздухоотводящих выработок, оставляемых позади фронта очистных работ, повышает себестоимость добытого угля, но позволяет при схемах 2-В и 1-К изолировать призабойное пространство от выработанного, обеспечить высокую нагрузку на забой и сократить сроки отработки столба. Рост аэродинамического сопротивления и депрессии выемочного участка, проветриваемого по схеме 2-В, связан исключительно с увеличением сопротивления воздухоотводящей выработки; установлена взаимосвязь между уровнем газообильности участка и ростом аэродинамического сопротивления воздухоотводящей выработки во времени, вызывающая необходимость перехода к комбинированной схеме проветривания 1-К, при которой отвод газовоздушных масс ведется одновременно по двум воздухоотводящим выработкам в разных направлениях за счет общешахтной депрессии. Такой переход позволяет снизить аэродинамическое сопротивление участка более чем в 10 раз при той же пропускной способности оконтуривающих выработок. Розглянуто питання аналізу ефективності управління аерогазодинамічними процесами на виїмкових ділянках вугільних шахт. Показано, що підтримка повітровідводячих виробок, що залишаються позаду фронту очисних робіт, підвищує собівартість видобутого вугілля, але дозволяє при схемах 2-В і 1-К ізолювати привибійний простір від виробленого, забезпечити високе навантаження на вибій і скоротити терміни відпрацювання стовпа. Зростання аеродинамічного опору і депресії виїмкової ділянки, провітрюваної по схемі 2-В, пов'язане виключно із збільшенням опору повітровідводячої виробки; встановлено взаємозв'язок між рівнем газоносності ділянки і зростанням аеродинамічного опору повітровідводячої виробки у часі, що викликає необхідність переходу до комбінованої схеми провітрювання 1-К, при якій відведення газоповітряних мас ведеться одночасно по двох повітровідводячих виробках у різних напрямах за рахунок загальношахтної депресії. Такий перехід дозволяє знизити аеродинамічний опір ділянки більш ніж в 10 разів при тій же пропускній спроможності виробок, що його оконтурюють. The questions of analysis of efficiency of airgasdynamic processes control on the working areas of coal mines are considered. It is shown that maintenance of the air-taking workings abandoned behind front of cleansing works promotes the prime price of the obtained coal, but allows at charts 2-B and 1-K to insulate near-face space from produced one, to provide the high loading on the face and reduce the terms of working off a panel. Growth of aerodynamic resistance and depression of the working area ventilated on a chart 2-B is related exceptionally to the increase of resistance of the air-taking woking; intercommunication between the level of gas content of area and growth of aerodynamic resistance of the air-taking working in time, causing a transition necessity to the combined chart of ventilation 1-K, is set, at which taking of gas-air masses is conducted simultaneously on two air-taking workings in various directions due to generalmine depression. Such transition allows to reduce aerodynamic resistance of area more than in 10 times at that carrying capacity of the delineation workings.