Новий підхід до видобутку урану для Новоконстянтинівського родовища - Мальцев, Д.В.; Владико, О.Б. (Геотехнічна механіка, 2015)
При вивченні проблеми розглянуто можливість застосування технологій вилуговування з гірничих виробок (комбінованим способом) під час видобутку уранових руд. Показано етапи отримання урану з порівнянням двох різних технологій видобутку. Розглянуті технологічні процеси видобування урану і порядок ведення робіт за допомогою запропонованого комбінованого способу. Розроблений алгоритм розрахунку первинних параметрів вилуговування в очисних камерах. Визначено параметри знеміцнення гірничих порід перед вилуговуванням. Отримані попередні розрахунки витрат часу на вилуговування залежно від фізико-хімічних властивостей гірничих порід, витрати реагентів, перелік додаткових робіт тощо. В результаті виконаних досліджень доведена ефективність запропонованої технології з наведенням технологічних схем вилуговування для умов Новокостянтинівського родовища. При изучении проблемы рассмотрена возможность применения технологий выщелачивания с горных выработок (комбинированным способом) при добыче урановых руд. Показано этапы получения урана со сравнением двух разных технологий добычи. Рассмотрены технологические процессы добычи урана и порядок ведения работ предлагаемым комбинированным способом. Разработан алгоритм расчета первичных параметров выщелачивания в очистных камерах. Определены параметры разупрочнения горных пород перед выщелачиванием. Полученные предварительные расчеты затрат времени на выщелачивание в зависимости от физико-химических свойств горных пород, расход реагентов, перечень дополнительных работ и т.п. В результате выполненных исследований доказана эффективность предложенной технологии с указанием технологических схем выщелачивания для условий Новоконстантиновского месторождения. During the study a possibility of using leaching technologies (a combined method) while extracting uranium ore was considered. Stages of uranium produce is shown by comparing two different extraction technologies. Technological processes of uranium mining and a proposed procedure of combined operations are considered. An algorithm for calculating primary parameters of the leaching in stoping chambers was developed. Parameters of rock weakening before leaching were determined. Preliminary estimates of timetable for leaching depending on the physical and chemical properties of rocks, reagent consumption, list of additional works, etc. are given. As a result of the research effectiveness of the proposed technology and flow sheets for leaching under the conditions of the Novokonstyantynivka deposit has been proved.