Роль ультразвукової доплерографії та транскраніальної доплерографії в діагностиці гострих порушень мозкового кровообігу - Тещук, В.Й.; Дунай, О.А.; Тещук, В.В.; Медвідь, Н.А.; Воронова, Ю.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2011)
Стаття містить аналіз результатів ультразвукової доплерографії і транскраніальної допплерографії судин головного мозку у 1100 пацієнтів з гострими порушеннями мозкового кровообігу, які перебували на стаціонарному лікуванні в клініці нейрохірургії та неврології Військово-медичного клінічного центру (ВМКЦ) Південного регіону (ПР) з 2000 р. до 2010 р . Встановлені характерні ультразвукові особливості для різних нозологічних форм. Перспективи подальших досліджень полягають у вивченні механізмів розвитку гострих порушень мозкового кровообігу, в зіставленні ультразвукових особливостей з клінічними проявами ОНМК і можливістю прогнозування подальшого клінічного перебігу даної групи захворювань, а отже, і попередження вітальних порушень. Статья содержит анализ результатов ультразвуковой доплерографии и транскраниальной допплерографии сосудов головного мозга у 1100 пациентов с острыми нарушениями мозгового кровообращения, находившихся на стационарном лечении в клинике нейрохирургии и неврологии Военно-медицинского клинического центра (ВМКЦ) Южного региона (ПР) с 2000 г. до 2010 г. Установлены характерные ультразвуковые особенности для различных нозологических форм. Перспективы дальнейших исследований заключаются в изучении механизмов развития острых нарушений мозгового кровообращения, в сопоставлении ультразвуковых особенностей с клиническими проявлениями ОНМК и возможностью прогнозирования дальнейшего клинического течения данной группы заболеваний, а следовательно, и предупреждения витальных нарушений. The article contains analysis of Doppler ultrasound and transcranial Doppler blood vessels of the brain in 1100 patients with acute ischemic who were hospitalized at the clinic of neurosurgery and neurology Army Medical Clinical Center of Southern Region from 2000 to 2010 . The characteristic ultrasound features for different forms of lymphoma. Prospects for future research is to study the mechanisms of acute cerebral circulatory disorders, as compared to ultrasound features with clinical manifestations of stroke and the ability to predict future clinical course of this group of diseases, and hence the warning of vital irregularities.