Зв’язок між рівнем гіпоксії тканини раку шлунка та результатами лікування хворих - Осинський, Д.С.; Бубновська, Л.М.; Ковельська, А.В.; Меренцев, С.П. (Онкологія, 2014)
Мета: проаналізувати зв’язок між рівнем гіпоксії тканини раку шлунка
(РШ) та результатами лікування хворих. Методи: у дослідження включено
150 хворих на первинний РШ, яким проведено лише оперативне лікування
або застосовано, крім того, неоад’ювантну чи ад’ювантну хіміотерапію
(ХТ) відповідно до стандартів. Рівень гіпоксії визначали методом 31Р ядерної
магнітно-резонансної спектроскопії перхлорних екстрактів пухлини,
отриманої відразу після видалення, оцінюючи метаболічне співвідношення
PME/Pi. Результати: встановлено, що гіпоксія первинної пухлини (PME/
Pi <1,4) негативно впливає на ефективність як самої лише операції, так і
неоад’ювантної чи ад’ювантної ХТ. Визначено, що негативний вплив регіонарних
метастазів (N1) на перебіг захворювання підсилюється гіпоксією
пухлини. У хворих з категорією N0 за умов гіпоксії пухлини ризик несприятливого
перебігу захворювання також зростає. Висновки: підтверджено
негативний вплив гіпоксії пухлини на відповідь останньої на цитостатичну
ХТ; отримано докази доцільності визначення рівня гіпоксії РШ в операційному
матеріалі для вибору методу лікування. Aim: to analyze the association between gastric
cancer hypoxia level and the results of patients treatment.
Object and methods: the specimens of primary gastric
cancer were investigated. 150 naïve patients were enrolled
into study. Tumor hypoxia level was assessed by 31P
NMR spectroscopy in perchloric extracts of tumor obtained
after surgical excision. Patients were treated by operation
alone, neoadjuvant or adjuvant chemotherapy in
accordance with standards of therapy. Results: it was determined
that hypoxia of primary tumor (PME/Pi < 1,4)
decreases the efficacy of neoadjuvant as well as adjuvant
chemotherapy. It was revealed that negative influence of
regional lymph node metastases on the disease outcome
is enhanced by tumor hypo xia. It was shown that the risk
of unfavorable disease outcome in patients with N0 category
and tumor characterized by severe hypoxia is significantly
increased. Conclusions: negative influence of tumor
hypoxia on neoplasia response to cytosta tic chemotherapy
was confirmed; the evidences for the expediency
of the evaluation of hypoxia level in gastric cancer in biopsy
and/or operation specimens before the choice of therapy
methods were obtained.