Экспериментальные исследования характеристик сейсмозащитных опор - Булат, А.Ф.; Дырда, В.И.; Лисица, Н.И.; Марьенков, Н.Г.; Жарко, Л.А.; Козуб, Ю.Г.; Лисица, Н.Н. (Геотехнічна механіка, 2015)
В работе приведены результаты экспериментальных исследований по определению статических и динамических характеристик (жёсткость на сжатие, сдвиг, логарифмический декремент затухания, коэффициент диссипации с учётом конструкционного демпфирования) сейсмозащитных опор. Исследованиям подвергались четыре типа опор следующих размеров: а) опора высотой (по резине) 2*120 мм и диаметром 400 мм; б) опора 2*70 мм
и диаметром 400 мм; в) опора 2*50 мм и диаметром 480 мм; г) опора 2*50 мм и диаметром
500 мм. По результатам исследований получены зависимости «сила – перемещение» при вертикальных и сдвиговых нагрузках, диссипативные характеристики разработанных сейсмозащитных опор. Разработанные конструкции опор способны обеспечить собственную частоту колебаний здания в горизонтальной плоскости 1 Гц и менее. У роботі наведені результати експериментальних досліджень по визначенню статичних і динамічних характеристик (жорсткість на стиск, зсув, логарифмічний декремент згасання, коефіцієнт диссипації з урахуванням конструкційного демпфірування) сейсмозахисних опор. Випробовували чотири типи опор наступних розмірів: а) опора висотою (по гумі) 2*120 мм і діаметром
400 мм; б) опора 2*70 мм і діаметром 400 мм; в) опора 2*50 мм і діаметром 480 мм; г) опора 2*50 мм
і діаметром 500 мм. За результатами досліджень отримані залежності «сила – переміщення при вертикальних і зсувних навантаженнях, диссипативні характеристики розроблених сейсмозахисних
опор. Розроблені конструкції опор здатні забезпечити власну частоту коливань будинку в горизонтальній площині 1 Гц і менше. Results of experimental study on determining static and dynamic characteristics (compressive
stiffness, shear, logarithmic damping decrement, dissipation factor with taking into account structural damping)
of seismic supports are presented in the paper. Subject of the study were four types of supports with the
following dimensions: a) a support with height (of rubber layer) 2*120 mm and diameter f 400 mm; b) a
support with height 2*70 mm and diameter 400 mm; c) a support with height 2*50 mm and diameter 480
mm; d) a support with height 2*50 mm and diameter 500 mm. The findings include a “force – displacement”
dependence under the vertical and shear loads and dissipative characteristics of the designed seismic supports.
The designed structures of the supports ensure less than 1 Hz of natural horizontal frequency of the
building vibration.