Інформаційний ресурс «Спадкові ракові синдроми» як елемент первинної профілактики та ранньої діагностики злоякісних новоутворень - Бучинська, Л.Г.; Глущенко, Н.М.; Несіна, І.П.; Юрченко, Н.П.; Брєєва, О.В.; Білик, О.О. (Онкологія, 2015)
Мета: створити інформаційний ресурс «Спадкові ракові синдроми». Об’єкт і методи: комплексний пошук інформації в наукометричних базах даних PubMed, The Familial Cancer Database (FaCD), OMIM та інших світових наукових джерелах, опублікованих з 2004 по 2014 р., а також аналіз результатів досліджень, що виконуються в Інституті експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р.Є. Кавецького Національної академії наук України. Середовищем програмування інформаційного ресурсу «Спадкові ракові синдроми» є Borland Delphi v.7.0. Результати: систематизована й оптимально структурована інформація про спадкові синдроми з аутосомно-домінантним і аутосомно-рецесивним типом успадкування, при яких існує високий ризик розвитку онкологічної патології, забезпечує оперативний доступ до інформації в галузі медичної генетики, зокрема онкогенетики. Висновок: створений інформаційний ресурс «Спадкові ракові синдроми» надасть можливість отримати сучасні відомості про клінічні прояви та генетичні особливості ракових синдромів з урахуванням типу успадкування, спектра асоційованих новоутворень, факторів ризику, алгоритмів діагностики та профілактичних заходів. Objective: to create an information resource «Hereditary cancer syndromes». Object and methods: a comprehensive search of the relevant scientific literature from the 2004 to 2014, mostly taken from biomedical databases (PubMed, The Familial Cancer Database (FaCD), OMIM database and ot her) and the results of researches performed in R.E. Kavetsky Institute of Experimental Pathology, Oncology and Radiobiology, National Academy of Sciences of Ukraine. Programming environment information resource «Hereditary cancer syndromes» was Borland Delphi v.7.0. Results: optimally structured and systematic information about hereditary syndromes with autosomal dominant and autosomal recessive mode of inheritance in which there is a high risk of cancer pathology provides quick access to information in the field of medical genetics, including oncogenetics. Conclusion: an information resource «Hereditary cancer syndromes» will provide an opportunity to get current information about clinical mani festations and genetic features of cancer syndromes based on the type of inheritance, the spectrum of associated malignancies, risk factors, algorithms for diagnosis and prevention measures.