Лікувальний патоморфоз раку прямої кишки, зумовлений променевою терапією на фоні полірадіомодифікації із застосуванням антиметаболіту і попередника синтезу оксиду азоту - Голотюк, В.В.; Багрій, М.М.; Бурлака, А.П. (Онкологія, 2015)
Мета дослідження: визначити ефективність неоад’ювантної променевої терапії
(ПТ) на фоні полірадіомодифікації із застосуванням пероральної форми
флуороурацилу (ФУ) і попередника синтезу оксиду азоту (NO) у хворих на рак
прямої кишки (РПК) на основі об’єктивних показників лікувального патоморфозу.
Об’єкт і методи: у роботі наведено результати порівняльного аналізу
якісних і кількісних патоморфологічних змін у первинних пухлинах РПК ІІ–
ІІІ стадії у 47 пацієнтів під впливом пролонгованої середньофракційної дистанційної
гамма-терапії сумарною дозою 36–39 Гр, при комбінації її з пероральним
прийомом тегафуру, а також після курсу ПТ на фоні полірадіомодифікації
тегафуром і аргініну гідрохлоридом. Вивчали показники лікувального
патоморфозу операційного матеріалу хворих у гістопрепаратах, забарвлених
гематоксиліном і еозином, за Масоном, за Стідменом і за допомогою PASреакції.
Результати: при використанні хемо- і полірадіомодифікації в більшості
зразків частка життєздатного епітеліального компонента пухлин була
істотно меншою, ніж при ПТ (р = 0,046), а додаткове введення пацієнтам
попередників синтезу NO потенціювало антибластомний ефект хіміопроменевої
терапії (р = 0,029). Зокрема, через 4–5 тиж після закінчення курсу
лише ПТ площа залишкової ракової паренхіми в центральних і периферичних
відділах пухлин становила відповідно 28,36 ± 1,93 і 11,76 ± 1,37%, після ПТ
на фоні хеморадіомодифікації тегафуром — відповідно 22,63 ± 2,54 і 8,86 ±
0,72%, а за умов використання полірадіомодифікації відсоток життєздатної
ракової паренхіми вдалося знизити до 14,76 ± 2,61 і 5,12 ± 0,68% відповідно.
Висновок: неоад’ювантна ПТ з полірадіомодифікацією із застосуванням антиметаболіту
і попередника синтезу NO дозволяє частіше досягати глибоких
морфоструктурних змін у тканині РПК порівняно з традиційною ПТ Objective: to determine the efficacy of neoadjuvant
radiotherapy (RT) with polyradiomodification using
peroral form of 5-fluorouracil (5-FU) and precursor of
nitric oxide (NO) in patients with rectal cancer (RC) on
the basis of objective therapeutic pathomorphosis indices.
Object and methods: this article presents the compa rative
analysis of qualitative and quantitative pathological changes
in primary tumors of 47 patients with RC stages ІІ–
ІІІ under the influence of prolonged middle-fractionated
RT with total focal dose of 36–39 Gy; radiochemotherapy
with the usage of tegafur intake; and combination of gamma
irradiation with polyradiomodification with tegafurum
and L-arginine precursor arginine hydrochloride. The indices
of medical pathomorphosis were studied in tumor’s
histopatholo gic tissue specimens which were stained with
hemato xylin and eosin, by Mason, by Stidmen and using
PAS-reaction. Results: it was shown that the proportion of
viable epithelial component of tumors was significantly lower
in most samples after the usage of chemo- and polyradiomodification
in comparison with RT alone (p = 0.029).
In particular, 4–5 weeks after completion of RT resi dual
cancer parenchyma area in the central and periphe ral regions
of tumors was respectively 28.36 ± 1.93% and 11.76
± 1.17%, in combination with tegafur — respectively 22.63
± 2.54% and 8.86 ± 0.72%, and after RT with polyradiomodification
the percentage of viable cancer parenchyma
was reduced to respectively 14.76 ± 2.61% and 5.12 ±
0.68%. Conclusion: NR with polyradiomodification using
peroral antimetabolite and NO precursor allows to achieve
more profound morphostructural changes in CRC tissue
compared with traditional RT.